Tekst objavljen: 12.08.2023 12:00        


Holandske vlasti su od početka godine kineskim turistima izdale 5.087 turističkih viza, što je za 240 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Broj turista koji inače posećuju ovu zemlju raste, ali j to, kako saopštavaju i dalje, mnoo manje nego pre pandemije

Turisti iz Kine se vraćaju u Evropu


Vlasti ove zemlje su početkom 2019.godine izdale ukupno 41.502 vize putnicima iz Kine, što im je omogućilo da putuju u sve zemlje šengenske zone. A prema statističkim podacima, u Kini je prošle godine podneto 92.780 zahteva za vize i samo 10 odsto je odbijeno. Inače razlog što Kinei ove godine nisu putovali više je još jedan talas Kovida koji je zabeležen početkom godine , pa su neke zemlje ponovo bile uvele zabrane za njihove državljane.

Čak je i Holandija u januaru bila uvela obavezno testiranje za turiste iz Kine, a preporuke EU su bile da se u svim zemljama uvedu takve mere predostrožnosti. Inače Kina je pre nekoliko dana svojim građanima dozvolila da putuju u još 70 zemalja u kojima su bile zabrane od korona krize.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ovakva odluka je doneta jer je povećan i broj međunarodnih letova iz Kine. Turisti iz Kine uglavnom putuju u velikim grupama koje orgnizuju njihove agencije i poznati su po velikoj vanpansionskoj potrošnji. Samo 2019. godine su u inostransvu potrošili 255 milijardi dolara , pokazuju podaci konsultntskih kompanija. Najviše su trošili na Tajlandu, Japanu, Australiji i zemljama Evropske unije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turisti kina evropa turizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana