Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 24.05.2020 18:00        


Zapanjujućih 70 odsto preduzeća u Dubaiju očekuje da će staviti katanac na vrata u narednih šest meseci

U Dubaiju se predviđa zatvaranje čak 70% firmi Dubai


Pandemija kovida 19 i mere ograničenja uvedene zbog nje uništile su tražnju, pokazuje danas objavljeno istraživanje Privredne komore Dubai.

Komora je anketirala 1.228 generalnih direktora u brojnim sektorima između 16. i 22. aprila, za vreme najrigoroznijih mera ograničenja kretanja ljudi, a skoro tri četvrtine anketiranih bila su mala preduzeća sa manje od 20 zaposlenih, prenosi CNBC.

Više od dve trećine ispitanika smatra da im preti umeren ili visok rizik od izlaska iz posla u narednih šest meseci. Tačnije, oko 27 odsto je reklo da očekuje da će zatvoriti firmu narednog meseca, a 43 procenta da će izaći iz posla u roku od šest meseci.

Privreda Dubaija, koja je najdiversifikovanija i najnezavisnija od prihoda od nafte u Persijskom zalivu, oslanja se pretežno na sektore kao što su ugostiteljstvo, turizam, zabava, logistika, nekretnine i maloprodaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Njeni hoteli i restorani imaju visoku međunarodnu reputaciju, a skoro polovina njih koje je komora anketirala očekuju da će prestati sa radom već narednog meseca.

Oko 74 posto putničkih i turističkih kompanija predviđa da će tada zatvoriti vrata, a istu sudbinu očekuje i 30 procenata preduzeća u sektoru transporta, skladištenja i komunikacija.

"Mere potpunog i delimičnog zatvaranja grada dovode do zastoja tražnje na ključnim tržištima... Dvostruki udarac od pandemije i mera ograničenja obara ekonomsku aktivnost do nivoa kakvi nisu zabeleženi ni tokom finansijske krize", navela je komora Dubaija u svom izveštaju pod nazivom „Uticaj kovida 19 na poslovnu zajednicu Dubaija“.

Portparol Komore ukazao je, međutim, da treba imati u vidu da je anketa sprovedena među 1.228 od 245.000 kompanija u Dubaiju, i to u aprilu kada su na snazi bile najstože mere ograničenja, te da su “njihova osećanja bila zasnovana na očekivanjima da će najstroža faza zatvaranja biti produžena".

"Predviđamo da će se poslovno poverenje znatno poboljšati narednih nedelja i meseci kada se preduzeća vrate u normalnije uslove rada“, dodao je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zatvaranje 70% firmi pandemija korona virus Dubai Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana