Tekst objavljen: 15.01.2020 11:15        


U poslednjih pet godina proizvodnja rakije u Srbiji povećana je za više od 25%, dok je istovremeno izvoz veći za oko 42%, kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS)

U poslednjih pet godina Srbija povećala proizvodnju rakije za 25%

Pored najpopularnije i najzastupljenije voćne rakija od šljive, popularne šljivovice, koja se izvozi i u SAD, u PKS za Tanjug navode da se poslednjih godina sve više proizvodi i rakija od dunje, kruške, kajsije i maline.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u strukturi izvoza prvih pet zemalja čine Crna Gora sa 19,3% učešća, SAD sa 14,5%, Hrvatska sa 13,5%, Nemačka sa 11,6% i BiH sa 10,1%, dok je učešće ostalih zemalja 31%.

Rakija se iz Srbije u 2018. najviše izvozila u EU i taj je izvoz vredan 2,1 mil EUR, zatim u zemlje Cefta 1,7 mil EUR i u ostale zemlje 1,7 mil EUR.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede,PKS će pružiti pomoć proizvođačimašumarstva i vodoprivrede u Srbiji je registrovano oko 530 proizvođača jakih alkoholnih pića. Proizvođači rakije su, kažu u PKS, veoma zainteresovani za nastup na sajmovima u inostranstvu, tako da se u PKS nadaju i povećanju izložbenog prostora na tim manifestacijama.

Najavljuju da će u narednom periodu raditi na tome da voćna rakija iz Srbije bude prepoznata i na tržištu Rusije, s obzirom da će Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom stupiti na snagu 60 dana nakon što ga ratifikuju sve zemlje potpisnice. Pored toga, kako kazu, pružaće pomoć proizvođačima prilikom izvoza, posebno u delu upoznavanja sa carinskim procedurama i tehničkoj dokumentaciji, koja je potrebna za to tržište.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Najviše šljivovice proizvodi se u zapadnom delu Srbije

U poslednjih pet godina industrijska proizvodnja jakih alkoholnih pića kao što su prirodna žestoka alkoholna pića od grožđa i vina, prirodna rakija, likeri i veštačka žestoka alkoholna pića je sa 58.304 hektolitara u 2014. porasla na 72.986 hektolitara u 2018. godini, što čini povećanje od oko 25%. U tom periodu udeo proizvodnje prirodne rakije u ukupnoj proizvodnji jakih alkoholnih pića se povećala sa 27% u 2014. godini na 32% u 2018. godini.

Najviše šljivovice proizvodi se u zapadnom delu Srbije i to od autohtonih sorti šljive požegače i crvene ranke, a u poslednje vreme i od čačanskih sorti. U istočnoj Srbiji dominiraju specijalne rakije tipa travarice, nanovača, menta, dok se u Vojvodini sve više proizvode rakije od dunje i kajsije, kao i rakije od grožđa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
proizvodnja rakije povećana proizvodnja rakije domaća rakija rakija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana