Tekst objavljen: 12.03.2020 15:55        


Srbija prošle godine uvezla manje svinjskog mesa, ali više prerađevina, u odnosu na 2018. godinu. Lane smo uvozili ovu namirnicu i iz Španije, Holandije, Danske...

Uvozimo sve više prerađevina, ali i žive prasiće

Da uvozimo i ono što možemo sami da proizvedemo, govori podatak da smo samo prošle godine kupili 21.900 tona rashlađenog i zamrznutog svinjskog mesa. Vrednost ovog uvoza bila je 56,6 milona evra, a smrznute svinjske polutke stigle su nam iz Španije, Nemačke, Holandije i Danske. Iz inostranstva smo nabavili i juneće meso. I to oko 1.940 tona, u vrednosti od 8,2 miliona evra.

Prema rečima Nenada Budimovića, sekretara Odbora za poljoprivredu, u drugoj polovini 2019. godine imali smo povećan uvoz prerađevina od svinjskog mesa, ali i veći izvoz junećeg mesa na tržište Kine. Naš sagovornik smatra da su trendovi uvoza mesa prošle godine bili manji nego u 2018. godini.

- Prošle godine uvezli smo 11.800 tona živinskog mesa - kazao nam je Budimović. - Ono je stiglo iz Nemačke, Francuske, Danske, Hrvatske i Poljske. U ovu količinu spada i mehanički separisano meso, čuveni MOM, koji se koristi za mesne prerađevine. On nije zabranjen, ali se strogo kontroliše zbog nivoa kalcijuma. Kada ima više kalcijuma, zbog kostiju, ono je nekvalitetnije. Činjenica je i da je proizvodnja u Srbiji skuplja nego na zapadu, ali nismo iskoristili to što su naše životinje hranjene hranom koja nije GMO. Samim tim to meso je i kvalitetnije.

Nažalost, ovaj podatak govori samo da naša zemlja nije prestala da uvozi mesni otpad - MOM, od kojeg se prave viršle, parizeri, paštete...Srbija uvozi jogurt, kiselo mleko i pasterizovano mleko. Samo prošle godine uvezli smo iz inostranstva 28.360 tona jogurta i kiselog mleka. I to iz Severne Makedonije, BiH, Nemačke, Hrvatske i Poljske. Uvezli smo i 37.000 tona pasterizovanog mleka iz BiH, Hrvatske, Mađarske i Poljske.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada je reč o izvozu, svinjsko meso iz Srbije i dalje najviše ide u Rusiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju. Smrznutih svinjskih polutki izvezli smo u 2019. godini 3.450 tona. Junećeg mesa oko 3.850 tona, prodali smo na tržištu Turske, Italije i Kine. Izvezli smo i oko 15.780 tona raznog sira i to Rusiji, Rumuniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Izvezli smo i pasterizovano mleko i to u količini od oko 76.350 tona. Vrednost ovog izvoza bila je 24,3 miliona evra. I to u BiH, Severnu Makedoniju i Crnu Goru.Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se u našoj zemlji prozvodi manje od 400.000 tona svih vrsta mesa, a po stanovniku se troši manje od 30 kilograma godišnje.

Prasići iz Nemače

I dok se uvoz živih prasića iz Hrvatske u Srbiju prošle godine bukvalno prepolovio, naša zemlja je masovno počela da ih nabavlja iz Nemačke i Slovačke. Kako nam je rekao Branislav Gulan, agroekonomski analitičar, uvoz iz Nemačke je povećan za 54,4 odsto, a iz Slovačke 4,4 puta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uvoz u srbiju branislav gulan uvoz prasići Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana