Tekst objavljen: 26.09.2023 16:40        


Studija je pokazala da su "manje bolesti" glavni razlog za kratkotrajno odsustvovanje, praćene povredama mišićno-koštanog sistema i mentalnim zdravljem

Zbog čega zaposleni danas najčešće odlaze na bolovanje?


Radnici u Velikoj Britaniji trenutno uzimaju više dana bolovanja,nego u bilo kom trenutku u poslednjoj deceniji, pokazuju istraživanja.

Osoblje je, u proseku, uzimalo 7,8 dana bolovanja u prošloj godini, u odnosu na 5,8 pre pandemije, utvrdio je Ovlašćeni institut za kadrove i razvoj (CIPD), a piše BBC.

Trgovinska grupa je rekla da je porast "zabrinjavajuć" i za to je okrivila stres, kovid i krizu troškova života. Te okolnosti su, kažu, imale dubok uticaj na dobrobit mnogih ljudi.

Istraživanje je analiziralo stope odsustva u više od 900 organizacija, koje predstavljaju 6,5 miliona zaposlenih. Sprovela ga je zdravstvena kompanija "Simplyhealth", koja pruža ambulantnu podršku.

Studija je pokazala da sumanje bolestiglavni razlog za kratkotrajno odsustvovanje,praćene povredama mišićno-koštanog sistema i mentalnim zdravljem. U međuvremenu, više od trećine organizacija je takođe prijavilo da je kovid-19 i dalje značajan uzrok bolovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Osoblje koje je na dugotrajnom bolovanju obično okrivljuje probleme mentalnog zdravlja za to, kao i mišićno-skeletne povrede ili kancer, moždani udar.

Promene u radnoj kulturi, od pandemije pa do sada, zajedno sa krizom troškova života dovele su do toga da seneki zaposleni osećaju neangažovano i pod stresom, saopštio je CIPD.

Rad od kuće, takođe, može predstavljati problem za osoblje koje je živelo samo ili imalo ograničen društveni kontakt. Većina anketiranih organizacija nudila je bolovanje, dok je samo polovina imala strategiju za poboljšanje dobrobiti osoblja.

Međutim, CIPD je rekao da stope odsustva i dalje rastu i da poslodavci moraju učiniti više.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najčešći razlozi za bolovanje bolovanje odlazak na bolovanje posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana