Tekst objavljen: 06.10.2021 13:45        


Doba bankara koji dominiraju bankarstvom je završeno, a "krivac" za to je porast developera softvera, odnosno stručnjaka za razvijanje softvera

"Zbog programera će biti sve manje bankara"


Prema pisanju Blumberga, to je stav analitičara predvođenih Majkom Majom, koji je procenio da će tehnološka poboljšanja i automatizacija koju ovi programeri donose - omogućiti industriji da otpusti 100.000 radnih mesta u narednih pet godina.

Majo iznosi procenu da će zbog nivoa porasta programera doći do masovnog smanjenja broja bankarskog osoblja u američkoj istoriji. Banke troše na tehnologiju više od bilo koje druge industrije i samo prošle godine su morale izdvojiti čak 200 milijardi dolara za informacionu tehnologiju.

Mnoga otpuštanja će pogoditi niže plaćene pozicije, kako to obično biva i kada je reč o drugim sferama. Industrija finansijskih usluga - koja upravlja nekim od najvećih svetskih kol centara - verovatno će "agresivno" smanjiti broj zaposlenih na tim mestima, kažu analitičari.

Radna snaga podružnica bi mogla pasti za 20% u narednih nekoliko godina i mogla bi predstavljati čak jednu trećinu ukupnog smanjenja banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Programeri imaju veći uticaj na odluke o kupovini, u odnosu na zajmodavce, i budžet njihovih alata se stalno povećava, otkrili su analitičari. To znači da banke žele da dodaju među svoju radnu snagu eksperte za tehnologiju i zaposlene "na prvoj liniji", radi lakšeg upravljanja aplikacijama i veb stranicama, jer su se potrošači brzo prilagođavali novim finansijskim alatima tokom pandemije.

- Programeri su novi bankari - kaže Majo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
programeri bankari bankarski sektor it stručnjaci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana