Tekst objavljen: 21.08.2017 11:32        


Sedmica za nama donela je najniži nedeljni promet još od kraja juna, dok je tržište akcija oslabilo dodatnih pola procenta, mereno indeksom Belex15. 

 Slaba aktivnost na Belexu, indeksi klize naniže

Ova korpa najlikvidnijih akcija na trištu nedelju je zatvorila na nivou od 721 poen, i nalazi se tek u neznatnom plusu od početka godine. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 760,9 miliona dinara (6,4 miliona evra).

Najprometnija akcija na tržištu bio je EP Entel (EPEN), zavisno preduzeće Energoprojekt holdinga (ENHL), koji je zabeležio blagi rast cene uz promet od 11,2 miliona dinara. Ova hartija je beležila velike fluktuacije protekle sedmice, u očekivanju ponude za preuzimanje od strane novog većinskog vlasnika matične kompanije - Napred razvoja.

Energoprojekt holding, pak, zabeležio je promet od 8,7 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.220 dinara. Ovaj najveći domaći građevinar, koji je nedavno preuzet od strane Napreda, objavio je prošle sedmice da je u prvih šest meseci skoro duplirao konsolidovanu dobit na 723,9 miliona dinara. Komercijalna banka (KMBN) protekle sedmice se blago spustila na 1.890 dinara uz promet od 6,3 miliona. Akcijama ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom trgovalo se u uskom cenovnom rasponu 1.890-1.902 dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) oslabila je 2,2 odsto na 684 dinara uz promet od 3,5 miliona.

Ova kompanija je u petak akcionarima isplatila dividendu iz prošlogodišnje dobiti u visini od 24,66 dinara po akciji, što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos od 3,6 odsto. NIS je od 2013. godine, kada je otpočeo isplatu dividende, akcionarima raspodelio 252,25 dinara po akciji. Valjonica aluminijuma, Impol Seval (IMPL), nastavila je uzlazni trend i protekle sedmice. Ova akcija stigla je u petak do istorijskog maksimuma od 4.200 dinara, uknjiživši samo u tekućoj godini plus od 58 procenata. Impol Seval je i lani, zahvaljujući naglom rastu profitabilnosti, bio najveći dobitnik sa rastom od 142,6 odsto.

Blagi rast vrednosti zabeležio je Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) koji je nedelju okončao na nivou od 1.355 dinara uz neveliki promet od 3,1 milion dinara. Ova kompanija je saopštila da je u prvih šest meseci zabeležila rast prihoda od oko deset procenata, dok je krajnji rezultat dostigao 1,4 milijarde dinara, što je neznatno bolje u odnosu na isti period protekle godine. Višemesečni silazni trend protekle sedmice preokrenuo je Sojaprotein (SJPT) nakon što je kompanija objavila pozitivno poslovanje za drugi kvartal, posle tri tromesečja gubitaka. Soja je u sedmici skočila 9,3 odsto na 307 dinara, uz neveliki obim prometa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana