Tekst objavljen: 22.01.2018 15:34        


I protekle sedmice nastavljen je rast domaćeg tržišta akcija, istina smanjenim intezitetom, dok je promet iznosio odličnih 2,2 milijarde dinara (18,7 miliona evra), pre svega zahvaljujući državnim obveznicama. Indeks Belex15 porastao je 0,3 odsto na 775,3 poena.

Aerodrom ponovo najprometniji, Belex u blagom plusu

Ubedljivo najprometnija akcija bio je Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) koji je skočio dodatnih 6,2 odsto na 1.793 dinara uz promet od 75,3 miliona dinara. Nastavljena je pomama za akcijama ove kompanije čija je tržišna kapitalizacija dostigla skoro 520 miliona evra.

Podsetimo, nedavno je objavljeno da je najbolju ponudu za koncesionara ove kompanije uputio francuski Vinci koji se obavezao da će inicijalno platiti 501 milion evra uz obavezne investicije i godišnju koncesionu naknadu. Komercijalna banka je takođe bila među prometnijim papirima sa realizacijom od skoro 31 milion dinara, uglavnom na nivou od 1.900 dinara.

Još uvek nema informacija u kojoj se fazi nalazi proces privatizacije ove banke, nakon što je krajem prošle godine iz EBRD-a potvrđeno da će doći do njenog ubrzavanja ili će u protivnom aktivirati prodajnu opciju definisanu ugovorom. Naftna industrija Srbije (NIIS) je nastavila blago da oscilira u rasponu 710-720 dinara uz promet od 20,3 miliona dinara.

Messer Tehnogas (TGAS) je zabeležio solidan promet od 16,3 miliona dinara, uglavnom na nivou od 12.300 dinara. Na strani prodaje ponovo se našao najveći manjinski akcionar ove kompanije, hrvatski investicioni fond ZB Invest. Akcije Sojaproteina (SJPT) predvodile su gubitnike protekle sedmice, spustivši se 11,1 odsto na 400 dinara uz realizaciju od 4,5 miliona dinara.

Dva meseca nakon što je obelodanjena namera američkih investicionih fondova da žele da preuzmu Viktorija grupu, većinskog vlasnika ove bečejske fabrike, još uvek nema informacija o uspehu ovih pregovora. Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) nastavio je da posrće i protekle sedmice. Akcije ove kompanije oslabile su 2,4 odsto na 849 dinara uz promet od 0,4 miliona dinara.

Potkraj sedmice stigla je vest da je Komisija za hartije od vrednosti oduzelo pravo glasa ovoj kompaniji u njenim zavisnim preduzećima - Opremi, Industriji i Entelu, s obzirom da nije prema zakonu sprovela obavezujuću ponudu za preuzimanje akcija manjinskih akcionara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana