Tekst objavljen: 14.01.2019 14:40        


Domaće tržište akcija beleži pad vrednosti na početku godine, pre svega usled isteka dana dividende za akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO), dok su prometi i dalje na izuzetno niskom nivou, čak i za pojmove ovdašnjeg tržišta. Prošlonedeljni ukupni promet, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao je 578,4 miliona dinara (4,9 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio četiri odsto na 702,4 poena.

Aerodrom povukao indekse u minus

Valjaonica aluminijuma, Impol Seval (IMPL), bila je ubedljivo najprometnija akcija uz rast cene od 6,7 odsto na 3.200 dinara. Verovatni prodavac paketa od 0,6 akcija bio je penzioni fond Generali osiguranja. Akcije Impola su protekle godine izgubila na vrednosti preko 21 odsto, u odnosu na reperni indeks koji je u istom periodu zabeležio neznatan oporavak.

Komercijalna banka (KMBN) spustila se protekle nedelje 2,2 odsto na 2.150 dinara uz promet od 4,3 miliona dinara. Pojedini beogradski mediji preneli su špekulacije da je država na putu da obustavi privatizaciju ove banke, te postane većinski vlasnik otkupom akcija od međunarodnih finansijskih institucija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) izgubio je na vrednosti 17,5 odsto na 1.196 dinara, kao posledica isteka dana dividende. Međutim, u investicionoj javnosti još uvek postoji dilema da li bi u slučaju međudividende presek takođe bio 31. decembar. Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je skroman promet, mahom oko cene od 685 dinara. Cena sirove nafte tipa Brent, kao i globalno tržište akcije, oporavila se protekle sedmice skoro šest procenata.

Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) pale su protekle nedelje skoro devet odsto na 10.656 dinara, uz neveliki promet. Ovo je bio logičan sled nakon naglog rasta akcije pred novu godinu usled aktivnosti domaćih fondova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana