Tekst objavljen: 23.04.2018 9:24        


Protekla sedmica donela je solidan promet na Beogradskoj berzi od 1,4 milijarde dinara (11,6 miliona evra), zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama i akcijama somborskog Sunca (SNCE). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ostao je gotovo nepromenjen na 739,5 poena.

Akcije Sunca podigle promet, Belex15 nepromenjen

Najprometnija akcija bila je uljara Sunce, nakon što je većinski vlasnik na ceni od 4.580 dinara kupio skoro 22 odsto akcija državnog Akcionarskog fonda, stigavši na korak od konačne konsolidacije vlasništva. Akcionari koji su nedavno deponovali akcije u ponudi za preuzimanje po nižoj ceni dobiće naknadu u vidu razlike u ceni, a potom će uslediti i prinudan otkup akcija na nivou od 4.580 dinara.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je beležila solidan pritisak na strani tražnje u drugoj polovini sedmice, ponovo stizavši do nivoa od 730 dinara. Najveći deo prošlonedeljnog prometa od 20,9 miliona dinara ostvaren je na ceni od 727 dinara. Dobitnik nedelje bile su akcije Jubmes banke (JMBN) koje su skočile 18,5 odsto na 7.700 dinara. Država je nedavno saopštila da razmatra prodaju 20 odsto akcija u ovoj banci te da je otpočela istraživanje tržišta u pogledu interesa potencijalnih investitora.

Bečejski Sojaprotein (SJPT) je predvodio gubitnike, spustivši se dodatnih 16 odsto na 200 dinara, što je novi višegodišnji minimum u trgovanju ovom hartijom. Akcije Soje od početka godine oslabile su preko 55 procenata. Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je nastavio oporavak vrednosti, ojačavši 1,6 odsto na 1.669 dinara uz promet od 2,1 milion dinara. Vinci Airports je prošle sedmice zatražio odobrenje za koncesiju kompanije od Komisije za zaštitu konkurencije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana