Tekst objavljen: 10.07.2018 10:01        


Domaća akcionarska društva, koja u svom vlasništvu imaju i manjinske akcionare, isplatiće ove godine dividende u visini od 26,5 milijardi dinara, što je neznatno manje u odnosu na proteklu godinu.

Akcionarima ove godine 26,5 mlrd RSD dividendi

I ove godine, u apsolutnom iznosu najveću dividendu daće Telekom Srbija u visini od 8,1 milijardu dinara, što je smanjenje od 26 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 11 milijardi dinara. S druge strane, NIS će ove godine akcionarima podeliti skoro sedam milijardi dinara (rast od 73 odsto), pre svega usled značajnog skoka profitabilnosti prošle godine. Dividendni prinos ove hartije (procenat dividende u odnosu na tržišnu cenu akcije) trenutno je iznad nivoa od šest odsto.

Na listi se ove godine, nakon velikih gubitaka ostvarenih u 2015. i 2016. godini, našla i Komercijalna banka koja je odobrila dividendu za vlasnike običnih akcija od 2,5 milijardi dinara. Treba spomenuti da Komercijalna banka još uvek akcionarima nije isplatila dividendu odobrenu 2015. godine. Stoga i ne čudi ovogodišnji visok dividendni prinos od 7,7 odsto. Takođe državno, Dunav osiguranje, ponovo je ove godine akcionarima isplatilo skoro celu dobit kroz dividendu (1,1 milijardu dinara), a već tradicionalno celokupnu dobit akcionarima je isplatila i duvanska industrija Philip Morris (ukupno 3,8 milijardi dinara).

Veliki skok dividende zabeležio je Tehnogas koji je duplirao dividendu na 518,3 miliona dinara usled rasta dobiti, dok su tradicionalno izdašni prema akcionarima bili i Galenika Fitofarmacija, Metalac, Alfa plam i Jedinstvo iz Sevojna.

Nakon prošlogodišnjeg preuzimanja, Energoprojekt holding je zadržao dividendu od 20 dinara po akciji (ukupno 216,7 miliona dinara, dividendni prinos manji od tri odsto), dok je od njegovih zavisnih preduzeća dividendu izglasao samo EP Entel s obzirom na blokadu akcija većinskog vlasnika (usvojen predlog malih akcionara o isplati 500,7 miliona dinara putem dividende).

Ukupan iznos dividendi isplaćenih ove godine bio bi i veći da nije sa liste ispala AIK banka koja više nema manjinske akcionare, s obzirom da je ove godine odobrila ukupnu dividendu od 4,7 milijardi dinara. Ova banka je nakon preuzimanja od strane MK grupe u svega nekoliko godina isplatila dividende od skoro 15 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana