Tekst objavljen: 10.12.2018 13:53        


Dnevni list „Danas“ piše da je američki investicioni fond, Ripplewood Advisors, preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dao ponude za državne udele od po 20 odsto u Telekomu Srbije i Komercijalnoj banci (KMBN). Kako ovaj dnevnik dalje navodi, "rok važenja ponude je 120 dana i po svemu sudeći vlasti su sklone da je prihvate".

Američki fond dao ponudu za 20% Telekoma i Komercijalne

Trenutna berzanska vrednost Komercijalne banke je oko 300 miliona evra, odnosno 60 miliona evra za 20 odsto akcija. Međutim, list se poziva na izvore koji napominju da je berzanska vrednost ozbiljno potcenjena te da bi jedan od parametara za vrednovanje banke mogla biti i put opcija koju imaju EBRD i IFC. Naime u ugovoru o partnerstvu iz 2006. godine sa državom, ovi fondovi su „izboksovali“ klauzulu po kojoj imaju pravo da, ukoliko banka ne bude privatizovana, prodaju državi svoj udeo za oko 252 miliona evra. Ukoliko bi se banka vrednovala po ovim parametrima, list navodi da bi 20 procenata vlasništva vredelo blizu 150 miliona evra, dva i po puta više od trenutne berzanske vrednosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Osim ugovora sa EBRD-om, država je i u prošlom stendbaj, ali i sadašnjem IPC aranžmanu sa MMF-om izrazila nameru da proda Komercijalnu banku i to do kraja naredne godine, ali još uvek nije izabran finansijski savetnik za prodaju državnog udela.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana