Tekst objavljen: 10.04.2017 15:02        


Ukupna dobit 500 kompanija koje sačinjavaju indeksnu korpu S&P 500 u prvom kvartalu tekuće godine trebalo bi da bude veća za 6,5 odsto u odnosu na isti period 2016, dok bi prihodi trebalo da porastu stopom od 6,3 odsto. 

Analitičari očekuju rast dobiti američkih kompanija

Ova prognoza tradicionalno je niža u odnosu na prethodni period pa je, primera radi, krajem decembra prognozirani rast profita za prvi kvartal bio preko 10 procenata. U četvrtom kvartalu prošle godine zabeležen je rast profita od 7,4 odsto što je najveća stopa rasta korporativnih profita u poslednje dve godine. Najveći pozitivan uticaj na rezultate u prvom tromesečju imaće energetski sektor koji bi trebalo da doprinese ukupnom rastu sa čak 4 procentna poena, dok bi tehnološki sektor i osnovni resursi trebalo da zabeleže dvocifrene stope rasta.

Očekuje se pad dobiti u šest od ukupno deset sektora korpe S&P-a. Među njima, očekuje se da će transportni sektor da pretrpi najveći pad dobiti od 22,3 odsto. Do sada su 23 kompanije već objavile rezultate za fiskalni prvi kvartal, uz kumulativni rast prihoda od 14,5 odsto i rast dobiti od 5,1 odsto. Ipak, prve značajnije korporativne objave doći će na red u četvrtak, 13. aprila, kada će korporavne objave imati velike američke banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana