Tekst objavljen: 26.05.2016 10:50        


Današnji trgovački dan obeležio je pad berzanskih indeksa uz neveliku investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 14 miliona RSD (0,11 miliona EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 2,6% na 608,14 poena, u prvom redu usled trgovanja Metalcom (MTLC) u skladu sa očekivanom emisijom akcija iz dobiti.

Belex, dnevni izveštaj

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) sa realizacijom od 6,3 miliona RSD po prosečnoj ceni od 648 RSD što je 1,6% više u odnosu na prethodni trgovački dan.

Akcije NIS-a i dalje beleže solidnu tražnju, a u toku trgovačkog dana ova hartija dostizala je nivo od 650 RSD, što je najviša cene još od oktobra prošle godine. Akcije Komercijalne banke (KMBN) beleže rast cene već treći uzastopni dan, okončavši trgovanje u plusu od 1,1% na 1.441 RSD, uz ostvareni promet od 3,4 miliona RSD.

Na skupštini Komercijalne banke održanoj 24. maja, odobrena je isplata dividende vlasnicima prioritetnih akcija u iznosu od 63 RSD po akciji, dok su usled ostvarenog gubitka vlasnici običnih akcija ostali bez dividende. Energoprojekt holding (ENHL) registrovao je promet od 1,9 miliona RSD po nepromenjenoj ceni od 1.100 RSD uz snažnu nezadovoljenu tražnju na ovom nivou.

Akcije najveće domaće mlekare Imlek (IMLK) zabeležile su realizaciju od 0,7 miliona RSD uz neznatan rast cene na 5.863 RSD. Metalac iz Gornjeg Milanovca pretrpeo je pad cene od 50,8%, s obzirom da je berza proširila zonu fluktuacije usled predstojeće emisije akcija iz dobiti.

Naime, na skupštini akcionara zakazanoj za sutra odlučivaće se o predlogu da se deo neraspoređene dobiti kompanije u visini od 408 miliona RSD pretvori u kapital emisijom novih 1.020.000 akcija čime će njihov broj biti povećan za 100%. Danas nije trgovanja državnim dužničkim hartijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana