Tekst objavljen: 28.11.2016 10:32        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su nove rekordne vrednosti domaćeg tržišta akcija u tekućoj godini, ali su prometi ostali na prilično niskom nivou. Indeks Belex15 porastao je 2,4 odsto na 689,1 poen što je njegova najviša vrednost od juna prošle godine. Ukupan promet u trgovanju bio je najniži u proteklih mesec dana i iznosio je 548,6 miliona dinara (4,4 miliona evra).

Belex na najvišem nivou od juna prošle godine

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je skočila 6,4 odsto na 678 dinara uz promet od 55,5 miliona dinara. Najveći deo nedeljne realizacije zabeležen je u sredu u jednoj krupnoj transakciji na nivou od 650 dinara.

Najveći deo sedmičnog rasta NIS je zabeležio u petak kada je stizao do nivoa od 689 dinara što je njegova najviša vrednost od maja prošle godine. Od početka godine akcije ove najveće kompanije na tržištu porasle su 13 procenata, a na poslednjoj ceni tržišna kapitalizacija NIS-a iznosi 110,6 milijardi dinara (oko 897 miliona evra). Posle dužeg perioda nelikvidnosti, solidno se trgovalo akcijama gornjomilanovačkog Metalca (MTLC).

Akcije ove kompanije porasle su 3,6 odsto na 1.530 dinara uz promet od 15,6 miliona dinara. Među prometnijim papirima bila je i Komercijalna banka (KMBN) koja se solidno oporavila nakon inicijalnog pada izazvanog objavom devetomesečnih finansijskih rezultata. Akcije najveće domaće banke pod kontrolom države skočile su 4,4 odsto na 1.697 dinara uz promet od 9,4 miliona dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je bio jedina likvidnija akcija koja je protekle sedmice zabeležila pad vrednosti, ali u prvom redu usled isteka preseka za međudividendu koju je odobrio nadzorni odbor kompanije. Aerodrom je protekle sedmice pao 1,2 odsto na 1.094 dinara uz promet od 7,1 milion dinara. Ova kompanija je nedavno saopštila da će akcionarima iz ovogodišnje dobiti, na ime međudividende, isplatiti bruto iznos od 1,42 milijarde dinara odnosno 41,29 dinara po akciji.

Od četvrtka akcijama ove kompanije trguje se bez prava na ovu prevremenu dividendu, dok je presek za eventualnu dodatnu raspodelu 31. decembar. Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS) skočio je protekle sedmice 4,2 odsto na 12.500 dinara uz promet od 4,7 miliona dinara, te je zadržao epitet akcije sa najvišim rastom u 2016. u kojoj beleži skok od 43,7 odsto.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) je nedelju okončao na novom višegodišnjem rekordu od 1.400 dinara, ali uz neveliki promet. Akcije proizvodno-montažnog preduzeća Jedinstvo iz Sevojna (JESV) skočile su 2,3 odsto na 4.400 dinara uz realizaciju od 2,7 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana