Tekst objavljen: 13.12.2016 10:08        


Domaće tržište akcija nastavilo je rast i četvrtu sedmicu zaredom, stigavši do najvišeg nivoa još od maja prošle godine. Indeks Belex15 porastao je dodatnih 1,9 odsto na 719,5 poena, dok od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu registruje skok od 13,8 odsto.  Ukupan promet u trgovanju iznosio je 861,8 miliona dinara (oko sedam miliona evra). 

Belex na najvišem nivou u godinu i po dana

Najprometnija akcija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je skočila 2,7 odsto na 730 dinara uz solidan promet od 42,2 miliona dinara. NIS je tokom sedmice stizao do nivoa od 750 dinara, ali je povećana ponuda ovih akcija, nakon nedavnog naglog skoka, usporila njihov rast.

Samo u toku decembra NIS je dobio na vrednosti više od osam procenata, dok od početka godine beleži pozitivan prinos 21,7 odsto. Najveći deo rasta ove najlikvidnije domaće akcije pripisuje se promenjenim okolnostima na tržištu sirove nafte, koje bi mogle da poprave profitabilnost kompanije u narednom periodu. Trenutna tržišna vrednost NIS-a iznosi oko 966 miliona evra, što je oko dvadeset procenata više u odnosu na transakcionu cenu iz procesa privatizacije.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) je oslabio u sedmici nevelikih 0,7 odsto na 1.410 dinara uz promet od 29,4 miliona dinara. Nakon što je početkom sedmice povećan pritisak na strani prodaje i na ovoj akciji, Energoprojekt se posle desetak dana prvi put spuštao ispod granice od 1.400 dinara, da bi se poslednjeg trgovačkog dana ponovo vratio iznad ovog nivoa.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je snažno porastao protekle sedmice, a na momenat je čak dodirnuo nivo od 1.300 dinara. Aerodrom je nedelju završio na 1.198 dinara uz promet od 9,1 milion dinara i skok cene od 8,2 odsto. Nakon prošlonedeljnog uzlaznog trenda, Aerodrom je ponovo zakoračio na pozitivnu teritoriju u tekućoj godini i beleži pozitivan prinos u 2016. od 3,9 odsto. Snažan skok od 7,3 odsto registrovao je Messer Tehnogas (TGAS) koji se protekle sedmice domogao nivoa od 14.000 dinara, prvi put nakon jula 2008. godine.

Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 8,2 miliona dinara. Akcije Komercijalne banke (KMBN), nakon što su početkom nedelje osvojile kotu od 1.800 dinara, oslabile su tokom sedmice 2,2 odsto na 1.711 dinara uz realizaciju od osam miliona dinara.

Akcije zemunskog proizvođača pesticida, Galenike Fitofarmacije (FITO), zabeležile su blagi pad vrednosti na 2.761 dinar uz promet od 2,9 miliona dinara, ostvaren uglavnom na nivou od 2.800 dinara. Novi višegodišnji maksimum zabeležio je gornjomilanovački Metalac (MTLC) koji se u petak domogao nivoa od 1.650 dinara, nakon što je u sedmici porastao više od tri procenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana