Tekst objavljen: 04.09.2017 11:27        


Drugu nedelju zaredom domaće tržište akcija je zabeležilo blagi rast vrednosti, dok je ukupan promet iznosio skromnih 303,9 miliona dinara (2,5 miliona evra), u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, dodao je 0,1 odsto, završivši sedmicu na 724,7 poena.

Belex nastavio oporavak na skromnim prometima

Ubedljivo najprometnija akcija bila je beogradska Komercijalna banka (KMBN) koja je nedelju završila na 1.893 dinara uz promet od 18,3 miliona. Najveći deo prošlonedeljne realizacije ostvaren je u rasponu 1.890-1.900 dinara, a ova hartija je na momente stizala i do nivoa od 1.910 dinara što je njen novi dvogodišnji maksimum. Akcijama ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom intezivnije se trguje u poslednje vreme, nakon što su u prvih šest meseci izostali troškovi otpisa i rezervisanja koji su doneli banci visoku profitabilnost. Već duže vreme u javnosti se spominje privatizacija Komercijalne, ali ove godine nije bilo zvaničnih objava koje bi potvrdile ili demantovale skoru prodaju većinskog udela najavljenu ranije za ovu ili sledeću godinu.

Najveći domaći građevinar, Energoprojekt holding (ENHL), koji je u petak dobio novu upravu na vanrednoj skupštini akcionara, nedelju je okončao u blagom plusu na 1.222 dinara uz promet od 4,9 miliona dinara. Znatno intezivnije bilo je trgovanje zavisnim preduzećima ove kompanije, za koje Komisija za hartije od vrednosti još uvek nije odobrila niti jednu ponudu za preuzimanje. EP Entel (EPEN) je nedelju okončao u plusu od 23 odsto na 17.000 dinara uz promet od 7,3 miliona dinara, dok je EP Industrija (EPIN) pala 6,3 odsto na 2.810 dinara uz realizaciju od 2,4 miliona dinara. Među prometnijim papirima našla se i Jubmes banka (JMBN) koja je registrovala promet od 7,2 miliona dinara uz rast cene na nedeljnom nivou od 7,4 odsto na 6.999 dinara. Naftna industija Srbije (NIIS) nastavila je trend skromnih prometa zabeleživši realizaciju od 5,6 miliona dinara.

NIS je nedelju okončao u blagom minusu na nivou od 682 dinara. Protekle sedmice okončana je sezona objave poslovnih rezultata za prvih šest meseci, koju su, kada je reperna indeksna korpa u pitanju, zatvorili Jedinstvo iz Sevojna (JESV) i Alfa plam (ALFA). Ove dve kompanije su u prvih šest meseci zabeležile rast prihoda i dobiti, upotpunivši odličan učinak ostalih kompanija iz indeksne korpe u prvoj polovini godine. Zbirno posmatrano, kompanije iz indeksne korpe u prvih šest meseci zabeležile su rast prihoda za petinu na 175,5 milijardi dinara, dok im je neto dobit skočila 4,5 puta na 23,6 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana