Tekst objavljen: 12.09.2016 8:26        


Treću sedmicu zaredom nastavljen je rast domaćeg tržišta akcija, ponovo uz skromne obime prometa, izuzimajući veliko trgovanje akcijama Halkbanka (CCNB). Ukupan promet u trgovanju iznosio je 482,7 miliona dinara (3,9 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao dodatnih 1,3 odsto na 638,7 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu nalazi se nadomak pozitivne teritorije u tekućoj godini.

Belex nastavio rast, Halkbank najprometniji

Ubedljivo najprometnija akcija protekle sedmice bio je Halkbank (bivša Čačanska banka), koji je ostvario promet od 68,9 miliona dinara, uglavnom na ceni od 9.700 dinara. Na ovom nivou, u sredu, ostvarena je jedna velika transakcija u kojoj je isprometovano skoro četiri odsto od ukupnog broja akcija, da bi se krajem sedmice ove hartije spustile na 9.000 dinara. Uprkos ovom padu, na nedeljnom nivou akcije ove banke koja drži nešto preko jedan odsto domaćeg tržišta skočile su 48,8 procenata. Većinski vlasnik Halkbanka je istoimena turska banka koja je sredinom prošle godine od države i međunarodnih finansijskih institucija preuzela 76,8 odsto akcija Čačanske za 10,9 miliona dolara. Ostale hartije na tržištu registrovale su značajno manje promete, ali uglavnom uz rast vrednosti.

Naftna industrija Srbije (NIIS) ostavila je iza sebe odličnu trgovačku sedmicu s rastom cene od 5,9 odsto na 609 dinara. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je skromnih 7,2 miliona dinara. Zamah NIS-ovim akcijama ponovo su dala dešavanja na globalnom tržištu sirove nafte koja je snažno porasla na nedeljnom nivou nakon iznenađujuće velikog pada američkih zaliha. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je nastavio oporavak vrednosti, okončavši sedmicu na nivou od 1.106 dinara uz promet od 6,8 miliona. Akcije ove najveće domaće vazdušne luke porasle su u sedmici 2,8 odsto, dok su od početka jula u plusu 23 procenta.

Najveći domaći građevinar Energoprojekt holding (ENHL) nastavio je da blago oscilira oko nivoa od 1.250 dinara uz promet od 3,6 miliona dinara, dok je Messer Tehnogas (TGAS) ojačao jedan odsto na 10.600 dinara uz promet od 3,5 miliona dinara. Nakon velikog rasta od početka godine, akcije Impol Sevala (IMPL) su se stabilizovale na nivou od 2.200 dinara uz promet od 2,7 miliona dinara, dok je gornjomilanovački Metalac (MTLC) oslabio 3,3 odsto na 1.401 dinar uz promet od 3,2 miliona dinara. Na strani gubitnika našao se i bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je u nedelji izgubio na vrednosti 3,1 odsto, spustivši se na 649 dinara uz promet od 2,7 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana