Tekst objavljen: 19.12.2016 11:55        


Protekle sedmice je nastavljen uzlazni trend domaćeg tržišta akcija, istina, nešto slabijim intezitetom, dok su odličnom prometu u velikoj meri doprinele državne obveznice. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 1,3 milijarde dinara (10,4 miliona evra) što je najveći sedmični promet u poslednjih mesec dana. Indeks Belex15 je porastao i petu sedmicu zaredom, dodavši petinu procenata. 

Belex nastavio rast na krilima NIS-a i Energoprojekta

Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu sedmicu je završila na 721,2 poena, a od početka godine nosi pozitivan prinos od skoro 12 procenata. 

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je protekle sedmice stizala do najviših nivoa u skoro dve godine. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 32,2 miliona dinara, a sredinom sedmice je postignut nedeljni maksimum na nivou od 757 dinara. NIS je sedmicu završio na 744 dinara, i na putu je da zabeleži najbolju godinu još od 2013.

Cena sirove nafte, koja je bila i glavni generator skorašnjeg skoka NIS-ovih akcija, protekle sedmice se održala na najvišim nivoima u tekućoj godini. Nakon što je OPEC doneo odluku o ograničavanju proizvodnje, protekle sedmice su i ostali najveći svetski proizvođači podržali ovaj dogovor, a ostaje da se vidi koliko će viši cenovni nivoi ovog resursa popraviti profitabilnost NIS-a u narednoj godini.

Komercijalna banka (KMBN) je zabeležila promet od 24,6 miliona dinara, uglavnom na nivou od 1.700 dinara što predstavlja blago smanjenja na nedeljnom nivou. Iz uprave ove banke protekle sedmice je poručeno da će Komercijalna i ove godine završiti u minusu, usled novih otpisa, ali da je operativan rezultat kompanije bolji nego što je bio protekle godine.

Takođe, potvrđen je kurs privatizacije ove banke, premda još uvek nema konkretnih naznaka kada bi ovaj postupak mogao da se okonča. Građevinar Energoprojekt je protekle sedmice stigao do novog višegodišnjeg maksimuma od 1.450 dinara, dok je sedmicu završio na nivou od 1.434 dinara uz promet od 17,7 miliona dinara.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je oslabio dva procenta na 1.174 dinara uz trgovanje vredno 10,7 miliona dinara. Aerodrom je na početku sedmice preskočio prag od 1.200 dinara da bi narednih dana ubeležio kontinuirani pad vrednosti.

Državni zvaničnici su protekle sedmice diskutovali o mogućoj privatizaciji kompanije, potvrdivši kao gotovo izvesno rešenje i ranije najavljivanu koncesiju. Iz uprave je poručeno da će ovo biti jedna od boljih godina za kompaniju sa ostvarenim dobitkom od najmanje 26 miliona evra.

Posle dužeg vremena među prometnijim papirima bio je vranjski Alfa plam (ALFA) koji se zadržao na nivou od 34.000 dinara sa prometom od 6,1 milion dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana