Tekst objavljen: 18.07.2016 9:34        


Posle pet vezanih sedmica pada, domaće tržište akcija napokon je zabeležilo rast vrednosti. Ukupan promet u trgovanju, u velikoj meri zahvaljujući trgovanju državnim hartijama, dostigao je 1,1 milijardu dinara (8,9 miliona evra), dok je indeks Belex15 porastao 2,2 odsto na 616,4 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži negativan prinos od 4,3 odsto. 

Belex prekinuo negativan niz, NIS najprometniji

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIS) koja je ostvarila promet od 15,3 miliona dinara, završivši nedelju u blagom porastu na nivou od 625 dinara. Protekle sedmice NIS-om se trgovalo u izuzetno uskom cenovnom rasponu 620-625 dinara, bez prevelike aktivnosti krupnijih investitora.

Očekuje se da će kompanija krajem ovog ili početkom narednog meseca objaviti rezultate poslovanja za drugo tromesečje koji bi mogli pojačati investicionu aktivnost na ovoj hartiji. Messer Tehnogas je zabeležio promet od nepunih osam miliona dinara, zabeleživši rast cene od 4,3 odsto na 8.498 dinara.

Najveći deo prometa ostvaren je na početku sedmice na nivou od 8.150 dinara, da bi u drugoj polovini nedelje usledio rast vrednosti uz niže obime prometa. Tehnogas ove godine predstavlja jedno od najprijatnijih iznenađenja za investicionu javnost s obzirom da je kompanija, po prvi put u istoriji, odobrila isplatu dividende u bruto iznosu od 1.801 dinara po akciji (dividendni prinos od 21,2 odsto).

Beogradska Komercijalna banka zabeležila je rast cene od 3,4 odsto na 1.450 dinara uz promet od 4,7 miliona dinara. Nedelju dana ranije ova hartija je bila najprometnija na Beogradskoj berzi, a gotovo celokupnu ponudu generisalo je Evropa osiguranje u stečaju koje je bilo jedan od najvećih manjinskih akcionara ove banke.

Država je najveći akcionar Komercijalne sa udelom od 41,7 odsto, dok međunarodne finansijske institucije (EBRD, IFC, DEG i Swedfund) zajedno poseduju sličan vlasnički udeo. Ovi akcionari su pokrenuli proces privatizacije banke čije okončanje se očekuje najkasnije do 2018. godine.

Posle dužeg vremena, solidnu trgovačku sedmicu zabeležio je Aerodrom „Nikola Tesla“ koji se oporavio 3,6 odsto na 943 dinara, ali uz skroman promet od 3,6 miliona dinara. Uprkos ovom oporavku Aerodrom od početka godine beleži minus od 18,2 odsto kao posledica smanjenja broja putnika, nejasne privatizacije i netransparentnog odnosa sa glavnim klijentom - Er Srbijom.

Među prometnijim hartijama bio je i Metalac koji je zabeležio skok cene od 7,5 odsto na 1.470 dinara uz trgovanje vredno 3,5 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana