Tekst objavljen: 21.11.2016 13:51        


Posle dve vezane sedmice pada, domaće tržište akcija je zabeležilo rast vrednosti, stigavši nadomak najviših nivoa u tekućoj godini. Ukupan promet u trgovanju, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama, iznosio je 1,6 milijardi dinara (12,8 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 1,3 odsto na 673,3 poena.

Belex prekinuo pad, Energoprojekt najviši u osam godina

Najprometnija akcija na tržištu bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je protekle sedmice objavila devetomesečne rezultate poslovanja koji su pokazali smanjenje gubitka nakon pozitivnog poslovanja u trećem kvartalu. Otpisi ove banke u trećem kvartalu iznosili su 1,1 milijardu dinara, nakon što je u prvih šest meseci ovaj trošak dostigao 6,2 milijarde dinara i opredeljujuće uticao na veliki gubitak.

Negativan rezultat ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom u prvih devet meseci iznosio je 1,8 milijardi dinara. Akcije Komercijalne na nedeljnom nivou skočile su 1,6 odsto na 1.625 dinara uz promet od 28,5 miliona dinara.

Burnu trgovačku sedmicu imao je i bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je oslabio skoro tri procenta na 603 dinara uz promet od nepunih 14 miliona dinara. Ovaj najveći regionalni prerađivač soje razočarao je investitore objavom gubitka za prethodni kvartal, dok je dobitak u prvih devet meseci iznosio tek 13,8 miliona dinara. Soja se protekle sedmice spuštala i do 570 dinara, što je novi najniži nivo ove hartije u proteklih godinu dana, da bi sedmicu ipak privela kraju uz solidnu tražnju na psihološkoj granici od 600 dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je ojačao 1,6 odsto na 1.107 dinara uz promet od 12,6 miliona dinara, nakon što su državni zvaničnici najavili da naredne godine očekuju privatizaciju ove kompanije koja bi kroz dugoročnu koncesiju mogla doneti u budžet 550-600 miliona evra. Naftna industrija Srbije (NIIS) je blago ojačala na 637 dinara uz promet od 9,3 miliona dinara, dok je Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) skočio 3,1 odsto na 1.477 dinara uz promet od 7,5 miliona dinara.

Metalac je protekle sedmice objavio nekonsolidovane rezultate poslovanja, a najvažnije proizvodno preduzeće, Metalac Posuđe, registrovalo je odlične poslovne rezultate u prvih devet meseci: prihod od 2,2 milijarde dinara i bruto dobit od 238,3 miliona dinara. Najveći domaći građevinar, Energoprojekt holding (ENHL), protekle nedelje je zabeležio promet od 6,6 miliona dinara, stigavši u petak do 1.400 dinara što je njegova najviša vrednost od septembra 2008. godine.

Energoprojekt je trgovačku sedmici zatvorio na nivou od 1.394 dinara što daje tržišnu vrednost kompanije od 15,2 milijarde dinara (oko 124 miliona evra).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana