Tekst objavljen: 19.09.2016 11:04        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su negativnu korekciju domaćeg tržišta akcija, uz neveliku investicionu aktivnost, dok su solidnom ukupnom prometu od 729,3 miliona dinara (5,9 miliona evra) doprinele državne dužničke hartije. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je jedan odsto na 632,2 poena.

Belex prekinuo tronedeljni uzlazni trend

Najprometnija akcija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIS) koja je većim delom nedelje blago fluktuirala oko nivoa od 600 dinara. NIS je na sedmičnom nivou izgubio na vrednosti skoro dva odsto na 597 dinara uz promet od 13,5 miliona dinara. Ova kompanija je najavila da će danas izvršiti uplatu dividende koju je odobrila redovna skupština akcionara tokom juna. A

kcionarima će pripasti bruto iznos od 4,03 milijarde dinara odnosno 24,69 dinara po akciji. Na poslednjoj ceni, dividendni prinos ove hartije iznosi 4,1 odsto. Među članicama indeksne korpe, najuspešniju sedmicu imao je Messer Tehnogas koji je skočio 5,7 odsto na 11.200 dinara uz promet od 8,9 miliona dinara. Ova kompanija je u četvrtak, po prvi put u svojoj istoriji, isplatila akcionarima dividendu u bruto iznosu od 1.801 dinar po akciji, što je svakako doprinelo zamahu u trgovanju.

Tehnogas predstavlja jednog od najvećih dobitnika na tržištu od početka godine sa rastom akcija od 28,7 odsto. Aerodrom “Nikola Tesla” oslabio je u nedelji za nama 3,4 odsto na 1.068 dinara uz promet od 5,4 miliona dinara. Uprava ove kompanije saopštila je da je nastavljeno uspešno poslovanje i u drugom polugodištu, te da je 2. septembra zabeležen najprometniji dan u istoriji kompanije.

Prema istim navodima, Aerodrom je u prvih sedam meseci zabeležio profit od 14 miliona evra, dok je ukupan prihod premašio 40 miliona evra. Energoprojekt holding je oslabio 1,3 odsto na 1.234 dinara uz promet od nepuna četiri miliona dinara, a kompanija je tokom sedmice objavila da je u Kazahstanu ugovorila posao vredan 26 miliona dolara.

Energoprojekt je ranije izvestio da je plan da se u ovoj godini ugovore poslovi vredni 309 miliona evra, s tim da je u prvom polugođu već ugovoreno 165 miliona evra. Galenika Fitofarmacija spustila se dva odsto na 2.763 dinara uz realizaciju od 1,4 miliona dinara.

Ova kompanija je izvestila investicionu javnost da je kompletirala posao isplate dividende, a akcionarima je odobren bruto iznos od 211,2 miliona dinara odnosno 80 dinara po akciji. Dividendni prinos akcija Fitofarmacije na poslednjoj ceni iznosi 2,9 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana