Tekst objavljen: 13.03.2017 12:27        


Domaće tržišta akcija nastavilo je rast i protekle sedmice, i to najjačim intezitetom od kraja januara kada je i uspostavljen aktuelni uzlazni trend. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 806,5 miliona dinara (6,5 miliona evra), dok je indeks Belex15 porastao 2,4 odsto na 739,7 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu poslednji put na trenutnom nivou nalazila se u aprilu 2015. godine.

Belex skočio i šestu sedmicu zaredom

Ubedljivo najprometnija akcija na tržištu bio je Energoprojekt holding (ENHL) koji je zabeležio promet od 68,9 miliona dinara, stigavši na kraju sedmice do nivoa od 1.460 dinara što je najviša vrednost ove hartije od septembra 2008. godine. Najveći domaći građevinar porastao je sedmici skoro 9 odsto, a podsticaj investitorima dali su sve otvoreniji sukob između drugog po veličini akcionara kompanije, Napred razvoja, i aktuelnog rukovodstva.

Podsetimo, sama kompanija je sredinom februara sticala sopstvene akcije na nivou od 1.265 dinara, dok je Napred ovaj posao označio kao nezakonit. Nakon prošlonedeljnog velikog rasta, tržišna kapitalizacija Energoprojekta dostigla je nivo od nepunih 16 milijardi dinara (128,8 miliona evra). Solidnu trgovačku nedelju uz promet od 25,5 miliona dinara i rast cene od 5 odsto zabeležio je beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO).

Akcijama ove kompanije se uglavnom trgovalo u cenovnom rasponu 1.275-1-280 dinara, a nedelju su završile na nivu od 1.261 dinara. Komercijalna banka (KMBN) je takođe bila među prometnijim papirima sa realizacijom od 14,2 miliona dinara, uglavnom na nivoima neznatno ispod 1.750 dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je silazni trend koji je trajao svih pet trgovačkih dana, a naročito je inteziviran u drugoj polovini sedmice kada je cena sirove nafte na svetskom tržištu registrovala značajnu korekciju.

NIS je na nedeljnom nivou oslabio 2,3 odsto na 756 dinara uz promet od 8,3 miliona dinara. Vranjski Alfa plam (ALFA) zabeležio je promet od 5,6 miliona dinara, uglavnom na ceni od 34.000 dinara, da bi se poslednjeg trgovačkog dana akcije ove kompanije oporavile na 35.500 dinara. Protekle sedmice je nastavljena sezona objave godišnjih rezultata kompanija, a od članica indeksne korpe rezultate investicionoj javnosti je predstavila Galenika Fitofarmacija (FITO).

Ovaj proizvođač pesticida i drugih biljnih preparata zabeležio je blagi rast prihoda i profitabilnosti u 2016, najavivši u tekućoj godini rast realizacije od 18 odsto. Akcije ove kompanije zabeležile su neveliki rast protekle sedmice na 2.710 dinara uz promet od 3,2 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana