Tekst objavljen: 30.01.2017 15:15        


Svih pet trgovačkih dana protekle sedmice domaće tržište akcija beležilo je pad vrednosti, uz prilično slabu investicionu aktivnost koja je donela najmanji sedmični promet u poslednjih nekoliko meseci. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 461,3 miliona dinara (3,7 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio dodatnih 0,7 odsto na 696,4 poena. 

Belex15 ispod 700 poena prvi put od novembra

Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži pad od skoro tri procenta. Najprometnija akcija na tržištu bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je zabeležila promet od 52,9 miliona dinara, uglavnom u cenovnom rasponu 1.680-1.690 dinara.

Akcije ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom nedelju su okončale u plusu od 1,4 odsto na 1.724 dinara. Prioritetne akcije Komercijalne (KMBNPB) oslabile su 11,8 odsto na 803 dinara uz neveliki promet od 0,2 miliona dinara. Protekle sedmice se ova druga po veličini banka na tržištu našla u centru pažnje javnosti nakon optužnice koju je Privredni sud u Beogradu pokrenuo protiv bivšeg rukovodstva zbog propusta u primeni zakona o sprečavanju pranja novca.

Komercijalna je takođe izvestila da je održala i skupštinu akcionara na kojoj je između ostalog odlučeno da se rasprodaju manjinski vlasnički udeli koje banka ima u nekoliko drugih kompanija. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je protekle sedmice bio među najprometnijim papirima sa realizacijom od 21,1 milion dinara po nepromenjenoj ceni od 1.100 dinara. Još uvek nema zvaničnih informacija u vezi sa rokovima za privatizaciju ove kompanije, ali se u skorije vreme može očekivati obelodanjivanje odluke o modelu pronalaženja strateškog partnera.

Nedavno je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu kompanija Al Dahra izrazila interes za izgradnju logističke cargo baze na Aerodromu. Protekle godine Aerodrom je, osim najvećeg broja putnika u istoriji, zabeležio i rekordan cargo promet od 13.939 tona, što predstavlja rast od 6,7 procenata u odnosu na godinu ranije. Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) nastavio je silazni trend i protekle sedmice.

Akcije ove kompanije oslabile su tri procenta na 1.262 dinara uz promet od 12,5 miliona dinara. Energoprojekt je od početka godine izgubio na vrednosti 11,8 procenata, a trenutna tržišna kapitalizacija kompanije iznosio oko 111 miliona evra.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je ostavila iza sebe skromnu trgovačku sedmicu, oslabivši pola procenta na 741 dinar uz realizaciju od 9,9 miliona dinara, dok se Messer Tehnogas (TGAS) neznatno spustio na 12.999 dinara uz promet od 6,7 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana