Tekst objavljen: 05.06.2017 11:12        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su prilično slabu investicionu aktivnost, a slab promet donekle je popravilo trgovanje državnim dužničkim papirima. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 209,5 miliona dinara (1,7 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,3 odsto na 719,9 poena.

Blagi oporavak Belexa, NIS najniži u 2017. godini

Najprometnija akcija na tržištu bio je Energoprojekt holding (ENHL), nedelju dana pred održavanje redovne skupštine akcionara na kojoj će se raspravljati i o poverenju upravi, u pokušaju drugog po veličini akcionara, firme Napred Razvoj, da preuzme kompaniju. Akcije Energoprojekta zabeležile su promet od 23,4 miliona dinara, uglavnom oko cene od 1.400 dinara, što je nivo na kojem se stabilizovala ova hartija nakon što je prošao presek za uzimanje učešća na sednici skupštine.

Ovo ključno zasedanje biće održano u četvrtak, a kako se približava ovaj dan rastu i tenzije, podgrejane neizvesnošću ishoda i medijskom hajkom koju vode pristalice aktuelne uprave. Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) oporavile su se protekle sedmice 1,5 odsto na 1.276 dinara, premda je najveći deo prometa od 18,3 miliona dinara realizovan na nivou od 1.265 dinara.

Aerodrom je tokom nedelje izvestio da je u maju uslužio četiri odsto više putnika, čime je nastavljen uzlazni trend od početka godine, istina smanjenim intezitetom. Ove sedmice trebalo bi da budu poznata imena kompanija koja su se kvalifikovala za drugu rundu koncesione trke, u kojoj će se podnositi obavezujuće ponude. Veliko interesovanje investitora za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla" bio je glavni razlog skoka akcija ove kompanije tokom marta na nivo od 1.400 dinara.

Komercijalna banka (KMBN) je blago porasla na 1.810 dinara uz promet od 4,5 miliona dinara, dok su se akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) spustile na najniži nivo u tekućoj godini od 727 dinara. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi oslabile su u sedmici 1,2 odsto, pre svega kao posledica oštrog pada cene sirove nafte na svetskom tržištu. NIS je u prvom kvartalu u velikoj meri preokrenuo trend poslovanja, ali je još uvek daleko od rekordnih rezultata poslovanja iz 2012. i 2013. kada je kompanija beležila godišnju dobit veću od 400 miliona evra.

Akcije Metalca nedelju su završile na nivou od 1.740 dinara, nakon što su sredinom sedmice, prilagođeno za isplaćenu dividendu, stizale do višegodišnje rekordne vrednosti od 1.770 dinara.

Ukupan promet u trgovanju ovim akcijama iznosio je 3,8 miliona dinara. Jedinstvo iz Sevojna (JESV), nakon objavljenih odličnih konsolidovanih rezultata, preskočilo je prag od 5.000 dinara, istina, sa minornim prometom, dok se Galenika Fitofarmacija (FITO) oporavila na 2.680 dinara, takođe uz neveliko trgovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana