Tekst objavljen: 10.04.2017 15:03        


Drugu sedmicu zaredom domaće tržište akcija zabeležilo je pad vrednosti, dok su sliku nevelike investicione aktivnosti ponovo nadomestile državne obveznice koje su donele ukupan promet od 2,1 milijardu dinara (oko 17 miliona evra). Indeks Belex15 zabeležio je pad od pola procenta na 728,5 poena.

Blagi pad Belexa, obveznice diktirale promet

Nakon velikog rasta tokom marta, akcije Energoprojekt holdinga (ENHL) stabilizovale su se protekle sedmice oko nivoa od 1.500 dinara uz solidan promet od 19,1 milion dinara. Energoprojekt predstavlja ubedljivo najlikvidniju akciju na Belexu od početka godine, čemu je najviše doprinela eskalacija odnosa uprave i Napred razvoja, koji je drugi po veličini akcionar kompanije posle države.

Uprava je u nekoliko navrata izrazila sumnju da je Energoprojekt predmet neprijateljskog preuzimanja, čija je tržišna kapitalizacija dostigla nivo od 132,5 miliona evra. Naftna industrija Srbije (NIIS) protekle sedmice se neznatno spustila na 746 dinara uz promet od 16,7 miliona dinara. Akcije ove najveće domaće kompanije stizale su početkom marta, nakon objave rezultata za prošlu godinu, do nivoa od 775 dinara, da bi pad cene sirove nafte koji je usledio prizemljio NIS oko aktuelnih nivoa.

Među prometnijim papirima ponovo je bio Impol Seval (IMPL) koji je u nedelji oslabio 1,7 odsto na 3.441 dinar uz promet od 9,3 miliona dinara. Nakon što je ova kompanija nedavno objavila rekordni neto rezultat za 2016. godinu, akcije Impola stizale su do višegodišnjeg maksimuma od 3.650 dinara, dok su protekle sedmice fluktuirale u relativno širokom cenovnom rasponu 3.150-3.500 dinara.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) se posle mesec dana ponovo vratio ispod nivoa od 1.300 dinara uz skroman promet od 4,8 miliona dinara. Aerodrom je završio nedelju na 1.283 dinara uz značajno niži nivo investicione aktivnosti u odnosu pre samo nekoliko sedmica kada je objavljen veliki interes za koncesiju ove kompanije.

Aerodrom je protekle sedmice saopštio da je tokom marta zabeležio veliki skok cargo prometa od 62,2 odsto, nakon što je ranije saopšteno da je usluženo skoro 10 odsto više putnika u odnosu na isti mesec prošle godine. U fokusu investicione javnosti protekle sedmice našla se Jubmes banka (JMBN) koja je bila predmet medijskih špekulacija o mogućem preuzimanju od strane Alco grupe.

Akcije ove bankarske ustanove koja zauzima 0,3 odsto domaćeg tržišta skočile su 9,1 odsto na 6.000 dinara uz promet od 3,2 miliona dinara. Veliki skok od skoro sedam procenata registrovale su prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) na vest da je kompanija lani zabeležila snažan rast poslovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana