Tekst objavljen: 03.10.2016 15:21        


Protekla sedmica donela je prilično slabu investicionu aktivnost na domaćem tržištu akcija, dok su ukupnom prometu od 700,5 miliona dinara (5,7 miliona evra), doprinele pre svega državne dužničke hartije. Indeks Belex15 oslabio je pola procenta na 636,3 poena, a od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija na trištu nalazi se u minusu od 1,2 odsto.

Blagi pad Belexa, promet 5,7 miliona evra

Najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je zabeležila promet od 25,3 miliona dinara u cenovnom rasponu 1.500-1.550 dinara. Akcije najveće domaće banke pod državnom kontrolom nedelju su okončale u neznatnom minusu na 1.548 dinara.

Uprkos blagom oporavku tokom septembra, Komercijalna banka beleži gubitak od početka godine od nepunih pet odsto pre svega usled činjenice da je ove godine u bilansima banka ponovo iskazala otpise koji su doneli negativan finansijski rezultat.

Prioritetne akcije ove bankarske ustanove (KMBNPB) koje nemaju pravo glasa, ali nose zagarantovanu dividendu, zabeležile su rast od 4,4 odsto na 940 dinara ali uz mali promet. Energoprojekt holding (ENHL) i protekle sedmice nastavio je blago da oscilira oko cene od 1.250 dinara.

Najveći domaći građevinar je zabeležio promet od 12,7 miliona dinara. Zavisno preduzeće ovog holdinga, EP Enel (EPEN), protekle nedelje je skočilo skoro 38 procenata na 19.450 dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) je sedmicu okončala u minusu od 1,3 odsto na 590 dinara uz neveliki promet od 8,4 miliona dinara.

U nedelji u kojoj su najveći svetski proizvođači nafte konačno postigli sporazum oko kontrole proizvodnje, akcije NIS-a nisu zabeležile jaču reakciju. Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), beležio je blagi uzlazni trend većim delom sedmice, stigavši do nivoa od 11.380 dinara uz promet od 2,2 miliona dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je oslabio 1,5 odsto na 1.059 dinara uz skroman promet od 1,9 miliona dinara. Akcije Galenike Fitofarmacije (FITO) nedelju su okončale u nevelikom plusu na 2.798 dinara uz skroman promet, a većim delom sedmice blago su fluktuirale oko nivoa od 2.800 dinara.

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna (JESV) protekle sedmice je uputilo javnu ponudu za preuzimanje putarske firme Novi Pazar put (NPPU) po ceni od 779 dinara po akciji.

Akcije Jedinstva, koje je u sredu akcionarima isplatilo drugi deo dividende iz prošlogodišnje dobiti, nedelju su završile na nivou od 3.930 dinara uz neveliko trgovanje. Ova kompanija je prošle sedmice potpisala ugovor o rekonstrukciji užičke fabrike vode koji je vredan 400 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana