Tekst objavljen: 12.06.2017 15:07        


Najvećih pet tehnoloških kompanija na Wall Street-u - Apple, Alphabet - klasa A, Microsoft, Facebook i Amazon - izgubile su više od 97,5 milijardi dolara u tržišnoj vrednosti u samo jednom danu.

“Crni petak” za tehnološke kompanije

Akcije Apple-a pale su skoro četiri odsto, dok su ostala velika tehnološka izdanja izgubila više od tri odsto. Uprkos ovom ogromnom gubitku u petak, tehnološki sektor od početka godine beleži rast od skoro 16 odsto, dok IT sektor registruje skok veći od 18,5 odsto.

Rasprodaja tehnoloških akcija došla je kao posledica izveštaja Goldman Sachs-a koji je dao izvesno upozorenje u vezi sa vrednovanjem ovih kompanija, i izrazio zabrinutost da su ove akcije postale neobično slabo volatilne. Ustvari, po navodima analitičara ove banke, ove akcije u poslednje vreme koreliraju kao instrumenti sigurnog utočišta poput obveznica i akcija komunalnih usluga.

Goldman je u izveštaju napravio korelaciju sa tehnološkim bumom u 2000, sa zaključkom da sadašnje najveće tehološke kompanije imaju prednost u odnosu na najveće tehnološke kompanije iz 2000. godine u pogledu gotovinskog toka i vrednovanja, ali su iza njih kada je u pitanju profitabilnost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana