Tekst objavljen: 30.07.2018 13:44        


Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je rezultate poslovanja za prvih šest meseci koji su doneli očekivani oporavak profitabilnosti u drugom tromesečju, nakon slabijeg prvog kvartala.

Dobit NIS-a 11,5 mlrd dinara, oporavak poslovanja u 2Q

NIS je u periodu januar-jun tekuće godine zabeležio rast prihoda od 12 odsto na 120,4 milijarde dinara, pre svega usled skoka cene sirove nafte u periodu za 36 odsto. Glavna stopa profitabilnosti, EBITDA, porasla je šest odsto na 24 milijarde dinara, dok je neto profit oslabio sedam odsto na 11,5 milijardi dinara (drugačiji obračun amortizacije i izostanak pozitivnih kursnih razlika su uticali na krajnji rezultat).

Neto profit u drugom kvartalu porastao je sa sedam milijardi prošle godine na 7,8 milijardi dinara u tekućoj.U skladu sa najavama uprave i biznis planom, proizvodnja je nastavila silazni trend (pad od četiri odsto), dok su prerada i promet zabeležili solidne stope rasta od tri odnosno osam procenata, respektivno.

Najveći doprinos prometu dala je domaća veleprodaja koja je porasla šest odsto. Zahvaljujući pre svega projektu duboke prerade, CAPEX je u prvih šest meseci skočio 72 odsto na 17,2 milijarde dinara, dok se investicije na godišnjem nivou očekuju na nivou 42-43 milijarde dinara.

Zaduženost kompanije prema bankama smanjena je na kraju juna za šest odsto na 625 miliona dolara (krediti su uglavnom dugoročni i u evrima).NIS je današnji trgovački dan na Beogradskoj berzi okončao na ceni od 688 dinara, što daje dividendni prinos od 6,2 odsto. Isplatu dividende iz prošlogodišnje dobiti kompanija će sprovesti 27. avgusta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana