Tekst objavljen: 01.03.2017 14:22        


Američka ekonomija usporila je u četvrtom kvartalu, kako je i ranije objavljeno, dok su analitičari očekivali reviziju rasta BDP-a naviše.

Drugo čitanje američkog BDP-a nepromenjeno

Drugo čitanje je pokazalo stopu rasta BDP-a u periodu oktobar-decembar od 1,9 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na rast od 3,5 odsto registrovan u trećem kvartalu. Analitičari su očekivali reviziju stope rasta u poslednjem kvartalu prošle godine na 2,1 odsto.

Rast lične potrošnje, koja čini više od dve trećine američke ekonomske aktivnosti, revidirana je sa 2,5 na 3,0 odsto. Korporativne investicije, pak, revidirane su naniže pa su ulaganja u opremu povećana stopom od 1,9 umesto ranije objavljenih 3,1 odsto.

Poslovne investicije doprinele su rastu BDP-a od 0,17 procentnih poena, umesto 0,30 procentnih poena, kako je objavljeno prošlog meseca. Na nivou cele prošle godine američka ekonomija je porasla 1,6 odsto, što je najslabija stopa rasta ove vodeće svetske privrede od 2011. godine.

Aktuelni predsednik SAD, Donald Tramp, obećao je da će podići stope ekonomskog rasta na 4 odsto kroz miks mera koje obuhvataju povećanu državnu potrošnju, manje poreze i deregulaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana