Tekst objavljen: 15.10.2018 15:33        


Ministarstvo finansija objavilo je danas u "Politici" poziv za dostavljanje Izjave o zainteresovanosti za pružanje usluga finansijskog savetnika za pripremu i sprovođenje plana prodaje akcija Komercijane banke (KMBN) u vlasništvu Republike Srbije.

Država traži savetnika za privatizaciju Komercijalne

Kako se navodi, ovo ministarstvo, inače, učestvuje u upravljanju bankama u kojima je država akcionar, kao i u organizovanju i sprovođenju postupka prodaje akcija tih banaka. Udeo koji će biti ponuđen na prodaju predstavlja celokupan državni udeo, i čine ga akcije u vlasništvu Republike Srbije, a dodatno ga mogu činiti i sve druge akcije u vlasništvu drugih akcionara voljnih da svoje akcije pridruže Republici Srbiji u daljem postupku privatizacije. Podsetimo, država je 2015. godine već izabrala Nomuru kao finansijskog savetnika u privatizaciji Komercijalne banke kada je formiran paket od 83 odsto akcija koji su osim države činile i međunarodne finansijske institucije EBRD, IFC, DEG i Swedfund.

Međutim, postupak prodaje ovog paketa akcija nije mnogo odmakao od samog početka, pa je pretila mogućnost da strani akcionari iskoriste i prodajnu opciju koju su imali po ugovoru. Kako se navodi u današnjem oglasu, Komercijalna banka je na kraju marta imala tržišni udeo od 10,83 odsto, dok je aktiva banke na kraju juna iznosila 3,5 milijardi evra, a kapital 567,4 miliona evra. Konsolidovani neto dobitak u prvih šest meseci iznosio je 32,1 milion evra. Po poslednjoj ceni od 1.960 dinara, tržišna kapitalizacija Komercijalne banke iznosi 281,4 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana