Tekst objavljen: 23.08.2017 13:15        


Evropski antimonopolski regulatori otvorili su juče "dubinsku" istragu oko 56 milijardi USD vrednog preuzimanja američkog Monsanta od strane nemačkog Bayera, koje bi moglo da stvori najvećeg svetskog proizvođača pesticida i semena.

EK "dubinski" istražuje Bayerovo preuzimanje Monsanta

 Bayer je prošle godine obznanio nameru da preuzme Monsanto, dok je tek krajem juna zatražio odobrenje evropskih regulatora. "Moramo da osiguramo efikasnu konkurenciju kako bi farmeri imali pristup inovativnim proizvodima, boljem kvalitetu, te mogli nabaviti proizvode po konkurentskim cenama", naveo je u saopštenju evropski regulator.

Aktuelno spajanje samo je jedno u seriji merdžera u agrohemijskom sektoru. U martu je odobren plan spajanja DuPont-a i Dow Chemical-a, uz izvesne uslove koji podrazumevaju i odvajanje kombinovane kompanije u tri dela, da bi odmah potom bilo odobreno preuzimanje švajcarske Syngente od strane kineske kompanije ChemChina, koja je morala da proda veći deo evropskog biznisa.

Sve ove transakcije bile su predmet "dubinskog" istraživanja od strane evropskog regulatora. Bayer je saopštio da će "konstruktivno sarađivati" sa Evropskom komisijom koja ima rok do 8. januara da odobri ovu transakciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana