Tekst objavljen: 24.07.2017 10:43        


Protekla sedmica donela je relativno mirnu trgovačku nedelju uz solidan obim prometa zahvaljujući državnim obveznicama. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 1,03 milijarde dinara (8,5 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio pola procenta na 711,2 poena.

Energoprojekt i dalje u centru pažnje investitora

Najprometnija akcija bio je beogradski Halkbank (CCNB) koji je, pre svega zahvaljujući trgovanju u petak, zabeležio promet od 27,9 miliona dinara na ceni od 9.300 dinara. Akcijama ove bankarske ustanove se neredovno trguje, pre svega usled visoke koncentracije vlasništva, a gro prometa u proteklih mesec dana upravo je ostvareno na nivou od 9.300 dinara. Halkbankom upravlja istoimena turska bankarska ustanova koja je pre dve godine kontrolni paket akcija kupila od države i međunarodnih finansijskih institucija za od oko 10 miliona evra.

I protekle sedmice trgovalo se akcijama Energoprojekt holdinga (ENHL) uz neveliki diskont u odnosu na cenu iz ponude za preuzimanje koja je otvorena do kraja jula. Energoprojekt je nedelju okončao na nivou od 1.484 dinara uz promet od 10,9 miliona dinara. Uprava ove kompanije je protekle sedmice i zvanično odbacila ponudu Napreda, navodeći mnoštvo razloga koji su uglavnom spominjani u javnosti u proteklih nekoliko meseci koliko figurira ovo neprijateljsko preuzimanje.

Ovo mišljenje uprave, koje je inače zakonska obaveza u postupku preuzimanja, Komisija za hartije od vrednosti je ocenila da je u suprotnosti sa zakonom, te je zatražila novo izjašnjavanje čelnih ljudi Energoprojekta. Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je i protekle sedmice blago oscilirao oko nivoa od 1.300 dinara uz promet od 6,1 milion dinara. Ova kompanija je navela u saopštenju da je 14. jula oborila dnevni rekord u broj putnika, dok se očekuje da bi na mesečnom nivou moglo da bude usluženo rekordnih 600.000 putnika.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je zabeležila skroman promet od 3,7 miliona dinara, spustivši se u nedelji preko dva procenta na 671 dinar. Ova kompanija je saopštila da će u četvrtak objaviti rezultate poslovanja za drugi kvartal odnosno prvih šest meseci čime će zvanično biti otvorena sezona polugodišnjih rezultata na Beogradskoj berzi. NIS je u prvom kvartalu ostvario odlične poslovne rezultate zahvaljujući skoku cene sirove nafte od 62 procenta u odnosu na isti period prethodne godine.

NIS je u period januar-mart ove godine zabeležio prihod od 50,3 milijarde dinara (rast od 42,2 odsto) i neto dobit od 5,4 milijarde dinara (rast od 18 puta).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana