Tekst objavljen: 25.01.2018 9:45        


Prema saznanjima dnevnog lista "Danas", Energoprojekt oprema našla se u teškoj situaciji pošto joj je na najvećem poslu, izgradnji Energocentra u sklopu građevinskog kompleksa u Minsku Gasprom Transgaz Belarus, aktivirao garancije za dobro izvršenje posla i garancije za uplaćeni avans, ukupno oko 25 miliona dolara. Energoprojekt oprema je ovaj posao zaključila sa Gasprom Transgaz Belarus još 29. septembra 2015. godine, a prema tadašnjim informacijama posao je vredan 50 miliona dolara.

EP Oprema u teškoj situaciji zbog posla u Belorusiji

Ova saznanja potvrđuje i direktor Energoprojekt opreme, Pavle Tomašević, koji ističe da se projekat se nalazi u vrlo problematičnoj situaciji koja je izazvana prekidom radova na celom kompleksu od strane Gasprom Transgaz Belarus (ne samo na delu projekta koji radi Energoprojekt) usled nedostatka finansijskih sredstava. U pisanom odgovoru "Danasu" Tomašević navodi da je problem i što GTB sa glavnim projektantom još nije usaglasio tehnološke kapacitete objekata koji će biti deo kompleksa.

"Pored svih problema na projektu, EP oprema je primljeni avans iskoristila u potpunosti u skladu sa ugovorom, tako što je izvršila nabavku i isporuku tehnološke opreme na gradilište. Gasprom Transgaz Belarus je izvršio naplatu garancija koje je obezbedila EP oprema, a prema nezvaničnim informacijama to je učinjeno i sa garancijama drugih izvođača. Takav postupak je protivzakonit, njime se zloupotrebljavaju garancije koje je EP Oprema obezbedila saglasno ugovoru. Pokrenut je arbitražni postupak pred nadležnom arbitražnom institucijom u Stokholmu", zaključuje Tomašević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana