Tekst objavljen: 10.09.2018 11:47        


Bečejski Sojaprotein (SJPT) objavio je rezultate za prvih šest meseci tokom kojih je zabeležen veliki pad prihoda i gubitak u poslovanju.

Finansijski rashodi i skuplji inputi

U periodu januar-jun Sojaprotein je registrovao prihod od 6,6 milijardi dinara što je smanjenje od 28 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pre svega usled pada prihoda od prodaje robe (-45,5 odsto) i smanjenog poslovanja sa povezanim licima. U odnosu na prošlogodišnju poslovnu dobit od 86,7 miliona dinara, Soja je ove godine zabeležila gubitak iz poslovanja od 302,7 miliona dinara, dok je usled lošeg rezultata iz finansiranja gubitak produbljen na 684,6 miliona dinara (u istom periodu prošle godine zabeležen neznatan plus).

Naturalno posmatrano, u periodu januar-jun kompanija je preradila 80.583 zrna soje što je 28,4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Proizvedeno je 79.952 tone proizvoda, što je pad od 26,8 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2017. Uprava je ovo smanjenje proizvodnje obrazložila slabijim prošlogodišnjim rodom i višim cenama non-GMO soje, pa je tim okolnostima prilagodila nastup na tržištu. Iz uprave su napomenuli da će ovogodišnji otkup roda biti realizovan "pod značajno povoljnijim uslovima" u odnosu na prošlogodišnji, te da očekuju porast učešća sofisticiranih proteinskih proizvoda za ljudsku ishranu u proizvodnom portoliju, i bolji plasman profitabilnijih proizvoda. Net dug Sojaproteina na kraju juna neznatno je smanjen u odnosu na početak godine na 9,1 milijardu dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana