Tekst objavljen: 02.06.2017 15:18        


Prema navodima Bloomberg-a, finski proizvođač električne energije Fortum zainteresovan je za kupovinu 46,65 odsto vlasništva nemačkog Unipera.

Fortum u pregovorima o kupovini Unipera

Udeo, koji se nalazi u vlasništvu energetske kompanije E.ON, omogućio bi finskoj kompaniji dodatno širenje na teritoriji Evrope. E.ON je bio prva kompanija u Nemačkoj koja je razdvojila segmente energije iz konvencionalnih izvora i zelene energije, u skladu sa tranzicijom ka čistijim izvorima energije i zakonima u oblasti energetike donetim od strane nemačke vlade.

Razdvajanje, koje se dogodilo 1. januara 2016, značilo je da E.ON zadržava u svom sastavu segment proizvodnje energije iz konvencionalnih izvora, dok se segment dobijanja energije iz obnovljivih izvora prenosi na novoosnovanu kompaniju Uniper, u kojoj E.ON poseduje 46,7 odsto akcija, dok je ostalih 53,3 odsto proporcionalno podeljeno tadašnjim akcionarima E.ON-a.

Uniper je potom listiran na nemačkoj berzi, a trgovanje akcijama je startovalo u drugoj polovini septembra 2016. Vest o mogućoj akviziciji podstakla je rast vrednosti akcija Unipera koje su u protekla dva dana skočile preko 6 odsto, stigavši na momenat i do istorijskog maksimuma od 18,3 evra. Od datuma listiranja, kompanija je uvećala tržišnu kapitalizaciju za oko 80 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana