Tekst objavljen: 13.03.2017 12:25        


Kineska kompanija Shanghai Fosun Pharmaceutical planira ponudu za preuzimanje nemačkog generičkog farmaceuta, Stade, koji se već nalazi u središtu bitke dva konzorcijuma.

I kineska Fosun zaniteresovana za preuzimanje Stade

Fosun Pharma je održala preliminarne razgovore sa nekolicinom fondova, uključujući CVC, oko zajedničkog preuzimanja, ali bi mogla da odluči i sama da nastupi, a tek kasnije pridruži i finansijskog investitora, navode izvori Reuters-a.

Interesovanje za Stadu, nakon pritiska najvećih akcionara da se razotre mogućnosti strateškog partnerstva, pokazali su konzorcijum Adventa i Permire, te Baina i Cinvena.

Očekuje se da će konačne ponude biti poznate pre Uskrsa. Analitičari ocenjuju da partnerstvo fondova sa farmaceutima ima smisla, s obzirom da igrači iz branše obično mogu da ostvare značajne uštede prilikom akvizicija, što onda fondovima daje prednost u eventualnom cenovnom ratu za preuzimanje kompanija. Isti izvori napominju da bi u slučaju Stade fondovi mogli ponuditi do 60 evra po akciji, dok će verovatno konačne ponude biti oko aktuelnog nivoa od 58 evra po akciji što vrednuje kompaniju 3,6 milijardi evra.

Akcije Stade u petak su porasle 2,1 odsto na 57,75 evra, dok od početka godine beleže skok od 17,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana