Tekst objavljen: 15.05.2023 14:15        


Valjaonica aluminijuma, Impol Seval (IMPL), ostvarila je prošle godine najbolje finansijske rezultate u svojoj istoriji, uprkos pogoršanju poslovnih prilika u drugoj polovini godine

Impol Seval sa rekordnim dobitkom u 2022. godini


Impol je prošle godine zabeležio konsolidovani prihod od 23,5 milijardi dinara, što je povećanje od 6,6 odsto u odnosu na takođe vanredno dobre rezultate iz 2021. godine.

Ovaj finansijski rezultat došao je u situaciji kada je kompanija ostvarila ukupnu proizvodnju manju za 31,7 odsto od 42.696 tona, pre svega usled smanjene proizvodnje u hladno valjanom programu za 26 odsto, dok je proizvodnja u bojenom programu bila manja za tri odsto. Ostvarena je realizacija od 44.865 tona, što je 28 odsto slabije u odnosu na prethodnu godinu, pre svega usled lošijeg učinka u drugoj polovini godine kada se tražnja prepolovila.

Koristeći odlične uslove na tržištu, pre svega u prvih šest meseci, kompanija je zabeležila poslovnu dobit od 2,8 milijardi dinara u odnosu na 1,2 milijarde godinu dana ranije. Operativna margina premašila je 12 procenata, što predstavlja rast od 6,4 procenta poena u odnosu na godinu pre.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Neto dobit kompanije dostigla je 2,8 milijardi dinara i bila je veća za 137 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Kompanija je koristeći izuzetnu finansijsku poziciju nastavila trend smanjenja finansijskog duga. Neto dug na kraju decembra iznosio je 1,3 milijarde dinara što je smanjenje za 34 odsto na godišnjem nivou.

Impol Seval je akcionarima prošle godine putem dividende podelio polovinu profita u visini od 623,9 dinara po akciji. Prošlogodišnji profit uvećan je 2,4 puta, ali ostaje pitanje da li će tom stopom porasti i dividenda s obzirom na znatno lošiji poslovni ambijent sa kojim se suočila kompanija od sredine prošle godine.

Akcije Impola trenutno se nalaze na nivou od 6.100 dinara i beleže rast od 65 odsto u poslednjih godinu dana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum impol seval

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana