Tekst objavljen: 27.06.2017 14:48        


Italija je u nedelju započela proces spasavanja zaduženih banaka, po dobijanju odobrenja od strane Evropske komisije, koji će poreske obveznike koštati 17 milijardi evra.

Italija izdvaja 17 mlrd EUR za dve posrnule banke

Najveća nacionalna banka u sektoru maloprodaje, Intesa Sanpaolo, preuzeće zdrav deo portfolija Banke Popolare di Vicenza i Veneto Banke, uz garancije države u visini od 12 milijardi evra i jednokratnu isplatu 5,2 milijarde evra. Italijanski ministar ekonomije izjavio je da će ukupna mobilisana sredstva iznositi do 17 milijardi evra, tri puta više nego što je inicijalno procenjivano.

Dogovor, odobren od strane Evropske komisije, omogućiće Italiji rešavanje bankarske krize po sopstvenim uslovima, osiguravajući da se ove dve banke ne suoče sa potencijalno strožim evropskim zakonima. Naime, ova odluka podrazumeva da su filijale i zaposleni od juče u sastavu Intese, a ovaj potez je preuzet u cilju smanjenja panike i podizanja depozita koji bi se proširili na ceo bankarski sektor. Odluka će biti stavljena na glasanje parlamenta u roku od 60 dana.

Po planu, nenaplativi krediti i pravni rizici koji bi mogli proisteći biće prebačeni na banku koja će delimično biti finansirana od strane države. Akcionari i vlasnici obveznica ove dve banke će imati gubitke, ali će deponenti i vlasnici 'prajm' obveznica biti zaštićeni. Akcije Intesa Sanpaolo na jučerašnjem trgovanju skočile su 3,5 odsto na 2,7 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana