Tekst objavljen: 16.10.2017 14:19        


Protekla sedmica donela je skroman rast domaćeg tržišta akcija i ukupan promet na trgovanju od 744,1 milion dinara (6,2 miliona evra). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je za petinu procenta na 727,2 poena.

Jedinstvo i Metalac dominirali na berzanskom tržištu

Ubedljivo najprometnija akcija bilo je Jedinstvo iz Sevojna (JESV) koje je zabeležilo promet od 57 miliona RSD, mahom po ceni od 5.499 dinara. Kako je saopšteno putem Beogradske berze, najveći deo realizacije posledica je aktivnosti same kompanije koja je stekla 3,3 procenta sopstvenih akcija. Nakon ove kupovine, Jedinstvo u vlastitom portfelju poseduje 5,14 odsto ukupnog broja akcija. Na nedeljnom nivou, Jedinstvo je poraslo 6,5 procenata, dok od početka godine registruje prinos od skoro 34 odsto.

Trgovanje akcijama ove kompanije naročito se inteziviralo od sredine septembra kada je kompanija objavila da je ugovorila posao vredan oko 95 miliona evra. Po poslednjoj ceni, tržišna vrednost kompanije iznosi 1,7 milijardi dinara (oko 14 miliona evra). Još jedna akcija sa dobrim prinosom u tekućoj godini bila je među prometnijima protekle sedmice.

Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) registrovao je promet od 19,8 miliona dinara, a gro trgovanja zabeleženo je u petak u samo jednoj transakciji na ceni od 1.980 dinara. Metalac u tekućoj godini beleži rast od 17,4 odsto, nakon što je prošle godine povećao vrednost za 37,6 procenata. Ovaj veliki skok tržišne kapitalizacije kompanije došao je pre svega usled zaokreta u poslovnom trendu nakon velikog udara na ruskom tržištu nekoliko godina ranije.

Ostale hartije su beležile daleko niže promete. Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) nedelju je završio neznatno iznad nivoa od 1.200 dinara uz promet od 6,6 miliona dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) je ostavila iza sebe skromnu trgovačku sedmicu uz promet od šest miliona dinara i bez promene cene. Galenika Fitofarmacija (FITO) se takođe svrstala među prometnije papire sa trgovanjem vrednim 5,7 miliona dinara, uglavnom na nivou od 2.700 dinara.

Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) je blago fluktuirao oko nivoa od 1.360 dinara uz prilično slab promet, uprkos kontinuiranoj tražnji na spomenutom nivou. Već nekoliko meseci prodavci na ovoj hartiji su prilično pasivni u očekivanju okončanja procesa koncesije koji je pokrenut početkom godine. Protekle sedmice se oglasio jedan od najozbiljnijih takmaca za dobijanje koncesije, korejski Incheon koji vidi mogućnost "eksponencijalnog rasta" prihoda kompanije pre svega usled razvoja usluga koje se ne odnose na sam prevoz putnika koje trenutno donose tek petinu prihoda kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana