Tekst objavljen: 18.04.2017 12:53        


Kineska ekonomija porasla je 6,9 odsto u prvom tromesečju tekuće godine, neznatno iznad očekivanja, zahvaljujući povećanoj vladinoj infrastrukturnoj potrošnji i rastu tržišta nekretnina koje pokazuje znake pregrejavanja. 

Kineska privreda porasla najbrže od trećeg kvartala

Analitičari okupljeni oko Reuters-a očekivali su rast od 6,8 odsto, što je identično stopi u četvrtom kvartalu prošle godine. Vlada je projektovala rast u ovoj godini od 6,5 odsto, neznatno ispod prošlogodišnje stope od 6,7 odsto što je bio najslabiji rast ove druge po veličini svetske ekonomije u poslednjih 26 godina.

Uprkos tome što su kineski makroekonomski podaci u prvom tromesečju listom bili iznad očekivanja, mnogi analitičari očekuju usporavanje u nastavku godine, pošto bi uticaj državnih intervencionističkih mera postepeno trebalo da slabi, a lokalne vlasti da pojačaju borbu u obuzdavanju cena na tržištu nekretnina.

Na kvartalnom nivou, BDP je u periodu januar-mart porastao 1,3 odsto u odnosu na 1,7 odsto u periodu oktobar-decembar, dok su analitičari očekivali rast od 1,6 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana