Tekst objavljen: 04.03.2020 10:00        


Juče je i zvanično okončan postupak prodaje 83,23 odsto akcija Komercijalne banke (KMBN) koje se nalaze u posedu države potpisivanjem ugovora sa najboljim ponuđačem, slovenačkom Novom Ljubljanskom bankom (NLB)

Komercijalna banka prodata NLB-u za 3.250 RSD po akciji

NLB se obavezao da ovaj kontrolni paket akcija plati 387 miliona evra odnosno 27,65 evra po akciji (3.250 dinara), što je neznatno više od jučerašnje cene akcija na zatvaranju na Beogradskoj berzi od 3.235 dinara. U saopštenju, NLB je naglasio da prema domaćim zakonima nema obavezu pokretanja obavezujuće ponude za preuzimanje. Cena koju je NLB pristao da plati je 0,77 konsolidovane knjigovodstvene vrednosti banke na dan 30. jun prošle godine odnosno 6x očekivanog profita banke za 2019. godinu.



Ponuđač se takođe obavezao da će platiti prodavcu godišnju kamatu od dva odsto od 1. januara zaključno sa danom zaključenja transakcije koje se očekuje u četvrtom kvartalu ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U obaveštenju NLB-a navodi se da će akcionarima odobrene, a neisplaćene dividende biti regulisane pre završetka transakcije, nakon dobijanja saglasnosti NBS-a. Kao što je poznato, Komercijalna banka duguje akcionarima dividende u iznosu od preko 66 miliona evra (vlasnicima običnih akcija 458 dinara po akciji). Takođe, navedeno je da će postojeći akcionari dobiti dividendu iz prošlogodišnje dobiti u maksimalnom iznosu od 38 miliona evra (265,6 dinara po akciji).

Nakon preuzimanja Komercijalne banke, NLB će u Srbiji zauzimati 12,1 odsto domaćeg bankarskog tržišta čime će biti treća po veličini banka, posle Intese i OTP banke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Komercijalna banka prodaja komercijalne banke vrednost akcija momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana