Tekst objavljen: 14.06.2017 14:36        


Najveća ekonomija Evrope, Nemačka, zadržala je uzlazni trend i u drugom kvartalu tekuće godine, podstaknut većom privatnom i državnom potrošnjom kao i ekspanzijom industrijske proizvodnje, saopštio je juče nemački ministar ekonomije.

Nastavak rasta nemačke ekonomije u 2Q

Prema navodima iz ministarstva, očekuje se dalji rast nemačkog izvoza ali uz prognozu da će biti nastavljeno smanjenje suficita tekućeg računa. Nemačka ekonomija zabeležila je rast od 0,6 odsto u prva tri meseca tekuće godine u odnosu na period oktobar-decembar prošle godine, usled snažnijeg izvoza, napretka u građevinskoj industriji i pojačane privatne i državne potrošnje.

Prema statističkim podacima, ZEW indeks ekonomskog rasta zabeležio je pad u junu. ZEW kao mera ekonomskih očekivanja oslabila je na 18,6 poena u junu, sa 20,6 poena zabeleženih u maju, što je znatno ispod dugoročnog proseka koji iznosi 23,9 poena.

Procena analitičara koja se odnosi na trenutnu ekonomsku situaciju u Nemačkoj nosi više optimizma, pa je mereno ZEW-om ovaj pokazatelj porastao na 88, sa 83,9 poena iz maja, što je najviši nivo ostvaren od jula 2011. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana