Tekst objavljen: 24.08.2017 12:35        


Proizvodna aktivnost u evrozoni tokom avgusta popela se na najviši nivo u poslednjih šest i po godina, neutrališući najslabiji rast uslužne delatnosti u poslednjih sedam meseci, pokazuje avgustovski pregled PMI pokazatelja.

Nastavak rasta privredne aktivnosti evrozone i u avgust

Kompozitni PMI, koji predstavlja najbolju meru ekonomskog rasta, dostigao je 55,8 poena sa 55,7 poena u julu, neznatno iznad očekivanja Reuters-ovih analitičara od 55,5. Proizvodna aktivnost ovog ekonomskog bloka porasla je najbrže od aprila 2011. godine, pre svega usled najjačih izvoznih narudžbina još od februara te godine.

Proizvodni PMI porastao je u avgustu na 57,4 sa 56,6 poena u julu, potukavši prognoze od 56,3 poena.

Međutim, uslužni PMI pao je na 54,9 sa 55,4 poena u julu, i zabeležio najniži nivo u poslednjih sedam meseci, zajedno sa usporavanjem novih narudžbina. Ovi pokazatelji ukazuju na ekonomski rast u evrozoni u periodu jul-septembar od 0,5 odsto na kvartalnom nivou, u poređenju sa prethodnim tromesečjem koje je donelo ekonomski rast od 0,6 odsto.

Ovaj indikativni rast nalazi se neznatno iznad stope od 0,4 odsto koju su za treći kvartal prognozirali Reuters-ovi analitičari.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana