Tekst objavljen: 12.03.2018 9:11        


I protekle sedmice nastavljen je pad domaćeg tržišta akcija koji sa manjim prekidima traje od kraja januara. Belex je zebeležio pad vrednosti šestu sedmicu zaredom, spustivši se ovaj put 0,9 odsto na 741,1 poen, mereno indeksom Belex15. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 2,8 milijardi dinara (23,6 miliona evra), u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama.

Nastavljen pad Belexa, promet 23,6 miliona EUR

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je porasla 0,8 odsto na 724 dinara uz promet od 19,9 miliona dinara. Nedelju dana nakon objave odličnih rezultata, NIS-om se i dalje trguje u uskom cenovnom rasponu oko 720 dinara, s tim da je krajem protekle sedmice zabeležen pojačani pritisak na strani tražnje.

Komercijalna banka (KMBN) je pala 1,6 odsto na 1.850 dinara uz realizaciju od 11,6 miliona dinara, dok je poslednjeg trgovačkog dana ostala nezadovoljena ponuda na spomenutom cenovnom nivou. Investitori još uvek sagledavaju posledice mogućeg odustajanja države od privatizacije ove banke što su nedavno najavili visoki državni zvaničnici.

Aerodrom "Nikola TEsla" (AERO) padao je protekle sedmice i na nivo od 1.600 dinara, psolednji put viđen 8. januara ove godine, da bi nedelju završio u minusu od 0,7 odsto na 1.623 dinara. Ukupan promet u trgovanju iznosio je relativno skromnih 6,1 milion dinara. Galenika Fitofarmacija (FITO) je blago porasla na 2.950 dinara uz skroman promet, u nedelji u kojoj je kompanija objavila godišnje rezultate za 2017.

Fitofarmacija je zadržala poslovnu dobit na gotovo nepromenjenom nivou od jedne milijarde dinara, dok je neto dobit pala 16,3 odsto usled uticaja negativnih kursnih razlika. Protekle sedmice je među prometnijim akcijama ponovo bilo i Jedinstvo iz Sevojna (JESV) koje već nekoliko sedmica aktivno kupuje sopstvene akcije na tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana