Tekst objavljen: 12.07.2019 16:00        


Narodna banka Srbije (NBS) smanjila je juče neočekivano referentnu kamatu stopu sa 3 na 2,75%, što je prvo smanjenje ove ključne kamate u poslednjih 15 meseci

NBS neočekivano smanjio referentnu stopu na 2,75%

Izvršni odbor NBS-a je zaključio da su se stekli uslovi da referentna kamatna stopa bude smanjena na novi najniži nivo u režimu ciljanja inflacije (2,75%), čime se dodatno podržava privredni rast. Inflacija je čvrsto pod kontrolom šestu godinu zaredom, pri čemu je, u skladu s najavama Izvršnog odbora, u maju smanjena na 2,2% na međugodišnjem nivou. Izvršni odbor je istakao da će inflacija nastaviti da se kreće u granicama cilja – najverovatnije u donjem delu ciljanog raspona do kraja ove i tokom naredne godine.



Izvršni odbor je kao razloge za smanjenje kamate naveo i aktivnosti dveju ključnih centralnih banaka, Fed-a i ECB-a, koje su najavile novi ciklus ublažavanja monetarnih politika što bi trebalo da se pozitivno odrazi na uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i na tokove kapitala prema zemljama u usponu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period. Kao i u prethodne dve godine, javne finansije su u suficitu i u pet meseci ove godine, a deficit tekućeg računa platnog bilansa pokriven je u punoj meri neto prilivom stranih direktnih investicija. Izvršni odbor očekuje da će privredni rast u ovoj godini biti vođen domaćom tražnjom, tj. investicijama i potrošnjom, a da će strane direktne investicije, koje doprinose rastu proizvodnih i izvoznih kapaciteta, uticati na postepeno smanjenje spoljne neravnoteže u srednjem roku, navodi se u saopštenju NBS-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije manja referentna kamata kamatna stopa referentna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana