Tekst objavljen: 08.06.2018 12:24        


Na jučerašnjoj sednici, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri procenta.

NBS zadržao referentnu stopu na 3%

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. Očekuje se da će se inflacija, nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu od 1,1 odsto međugodišnje, postepeno kretati ka cilju, ali da će do kraja ove godine ostati bliže donjoj granici cilja. Približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja od 3,0 odsto očekuje se u drugoj polovini 2019, pre svega po osnovu očekivanog rasta tražnje.

Da će inflacija u narednoj godini dana biti ispod centralne vrednosti cilja, očekuju i finansijski sektor (2,5 odsto) i privreda (2,7 odsto). Za dve godine unapred, finansijski sektor, kao i NBS, očekuje da će inflacija biti na cilju od 3,0 odsto, dok privreda smatra da će biti blizu cilja (2,8 odsto). Izvršni odbor je konstatovao da su se u ovoj godini ubrzali kreditna aktivnost i privredni rast. Ocenjeno je da je privredni rast u najvećoj meri vođen investicijama, koje će u narednom periodu podržavati diversifikovan rast izvozno orijentisanih oblasti privrede. Izvršni odbor je imao u vidu da neizvesnost na međunarodnom robnom tržištu i dalje nalaže opreznost u vođenju monetarne politike, pre svega po osnovu kretanja cene nafte, zatim i po osnovu promenljivog kretanja cena poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, ali i usled rasta inflacije u evrozoni na 1,9 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana