Tekst objavljen: 13.08.2018 12:58        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri procenta.

NBS zadržao referentnu stopu na 3%

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu, pre svega, očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. Nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, inflacija se, očekivano, vratila u granice cilja i u junu je iznosila 2,3 odsto međugodišnje. I prema avgustovskoj centralnoj projekciji, očekujemo da će se međugodišnja inflacija i u naredne dve godine kretati u granicama cilja.

Do kraja 2019. inflacija će najverovatnije biti ispod centralne vrednosti cilja, s tim da će joj se privremeno približiti u prvim mesecima naredne godine zbog efekta niske baze s početka ove godine. Inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje su niska i usidrena oko cilja od 3 odsto i za godinu i za dve godine unapred, navodi NBS. Izvršni odbor je ocenio da efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike doprinose privrednom rastu, koji se ubrzava i koji je, prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini ove godine iznosio 4,5 odsto međugodišnje. Prema oceni Izvršnog odbora, visok doprinos privrednom rastu potiče od investicija, koje će u narednom periodu omogućiti nastavak rasprostranjenog rasta izvozno orijentisanih oblasti privrede.

Rast investicija podržan je povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti, kao i prilivima stranih direktnih investicija, koje više nego u punoj meri pokrivaju deficit tekućeg računa platnog bilansa i doprinose njegovom smanjenju u srednjem roku. Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog neizvesnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana