Tekst objavljen: 12.05.2016 11:02        


Naftna industrija Srbije (NIS) je objavila da je u prvom kvartalu tekuće godine ostvarila neto profit od 0,3 milijarde dinara u odnosu na gubitak od 4,7 milijardi zabeležen u prvom kvartalu 2015. godine.

Neto dobit NIS-a u prvom kvartalu 261 miliona dinara

Ovaj minus u prošloj godini nastao je u velikoj meri kao posledica visokih negativnih kursnih razlika od 7,5 milijardi dinara.

Prihod kompanije u prvom kvartalu iznosio je 35,2 milijarde dinara i manji je za 24 odsto nego godinu dana ranije zbog nižih cena derivata. Prosečna cena Brenta u prvom kvartalu ove godine iznosila je 33,8 dolara po barelu i bila je 37 odsto niža u odnosu na isti period prošle godine.

Profit pre kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITDA) pao je za 48 odsto na 3,8 milijardi dinara, pre svega zbog pada cene sirove nafte, koji je uslovio i smanjenje proizvodnje od pet odsto (u skladu sa planom). Novčani tok iz poslovanja je pozitivan i iznosi 3,6 milijarde dinara, ali je za petinu slabiji u odnosu na isti period 2015.

Udeo na maloprodajnom tržištu NIS-a porastao je sa 42 na 44 odsto, ali je u veleprodaji zabeležen pad sa 76 na 74 procenta. Ukupan dug kompanije na kraju marta iznosio je 633 miliona dolara, što je smanjenje od šest odsto od početka godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana