Tekst objavljen: 17.12.2018 11:32        


Domaće tržište akcija protekle sedmice zabeležilo je skromne promete uz niske cenovne oscilacije, dok je ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući državnim obveznicama, premašio milijardu dinara (8,5 miliona evra). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, neznatno je ojačao na 745,6 poena.

Neznatna promena Belexa, Energoprojekt pao na 600 RSD

Najprometnija akcija bio je Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) koji je ostvario promet od nepunih sedam miliona dinara. Nakon što je prethodne sedmice probila granicu od 1.800 dinara, ova hartija se spustila na nivo od 1.750 dinara, premda je najveći deo prošlonedeljnog prometa ostvaren je na nivou od 1.795 dinara. Mediji su tokom vikenda preneli navode VINCI-ja da će uskoro biti obelodanjen zvaničan datum preuzimanja Aerodroma koji je na 25 godina ovoj kompaniji dat u koncesiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naftna industrija Srbije (NIIS) nedelju je zatvorila na 671 dinar, a trgovalo se i na nivou od 670 dinara što je najniža cena ove hartije još od juna tekuće godine nakon prolaska preseka za dividendu. Ukupan promet u trgovanju NIS-ovim akcijama iznosio je 3,2 miliona dinara. Akcije Energoprojekt holdinga (ENHL) pale su 9,1 odsto na 600 dinara što je novi višegodišnji minimum u trgovanju ovom akcijom. Energoprojektom se trguje 60 odsto niže u odnosu na cenu preuzimanja iz jula prošle godine.

Jedinstvo iz Sevojna (JESV) nastavilo je blagi uzlazni trend stigavši na kraju sedmice do nivoa od 5.250 dinara, istina sa nevelikim prometom. Kraj meseca je tradicionalno dividendni presek za ovu hartiju, što je od članica indeksne korpe slučaj još samo sa Aerodromom "Nikola Tesla". Obe klase akcija Komercijalne banke (KMBN, KMBNPB) zabeležile su veliki rast, uz neveliko trgovanje. Obične akcije su skočile 4,7 odsto, a prioritetne 10,8 procenata. Uprava banke je objavila da je ova najveća domaća banka pod državnom kontrolom u prvih 11 meseci ostvarila profit od 7,8 mlrd RSD, te da je prebačen plan profitabilnosti za celu godinu za deset procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana